Theatermakers brengen kringloop naar Castellum: tweede kans voor spullen en mensen
ALPHEN AAN DEN RIJN – Het podium van Theater Castellum wordt in september voor drie dagen omgetoverd tot Kringloop de Hoop. Alhoewel het geen echte kringloopwinkel is, hebben de makers van het theaterstuk wel thema's uit de kringloopwinkel geïmplementeerd. Zo gaat het over een tweede kans voor spullen én mensen.
Nancy Ubert is regisseur van het stuk, getiteld ‘Kringloop de Hoop’. ‘De boodschap van het stuk is dat je allemaal een plek hebt, waar je jezelf veilig voelt en waar je het gevoel hebt dat je van betekenis kunt zijn. Waar je mensen ontmoet die je mogen en steunen,’ vertelt Ubert in De Ochtendshow van Studio Alphen. ‘Een kringloop is heel divers en het is een plek waar mensen een tweede kans krijgen.'
In het stuk krijgt Djeff, een man die uit het bedrijfsleven komt maar daarin vastgelopen is, in Kringloop de Hoop een tweede kans, net zoals spullen in een kringloop.
Weg van De Werf
Het stuk is een van de vier voorstellingen van Productiehuis Alphen dit jaar. Oorspronkelijk was het idee van de theatermakers om het stuk op te voeren in de Boothal in De Werf in Alphen aan den Rijn, maar dat ging niet door omdat de organisatie de vergunning voor de voorstelling niet rond kreeg.
Net zoals in de voorstelling kregen de makers echter een tweede kans. ‘Theater Castellum toonde zich ontzettend welwillend en meewerkend. Daardoor kunnen we nu daar spelen,' vertelt Ubert. Toch zijn zowel Ubert als de spelers heel blij dat ze toch in het theater en niet in De Werf spelen.
Ubert merkte tijdens het repeteren, wat ze nu nog op De Werf doen, dat spelers de kleinere ruimte heel fijn vinden omdat het de interactie intenser maakt. ‘Het is heel fijn dat we bij De Werf kunnen repeteren, want daar hebben we de ruimte. Maar in Castellum moeten we het doen met de ruimte die we hebben. De interactie die met een kleiner podium meekomt is voor het stuk heel belangrijk en dat zal het publiek ook zien.’
Een vol podium
Het kleinere podium zorgt ook voor een uitdaging. De spelers moeten het podium delen met een orkest van vijftien muzikanten dat live ondersteunende muziek gaat spelen. Er waren zo veel aanmeldingen van muzikanten dat Ubert tegen muzikaal leider Ellis Buis moest zeggen dat het nu klaar was, omdat de spelers anders geen ruimte meer hebben.
Naast alle mensen op het podium komt er nog een decor, waarin onder andere de boekenafdeling, een witgoedafdeling en platenafdeling van Kringloop de Hoop inzitten. ‘We gaan binnenkort met elkaar zitten en puzzelen hoe we het allemaal gaan opbouwen, want er is nogal veel’, verklaart Ubert.
Voor iedereen een plek
Het spel en de muziek zijn niet de enige elementen van de voorstelling. Ook zit er een film in die gemonteerd is door mederegisseur Ramez Basheer. Ubert ontmoette hem tijdens de vluchtelingencrisis van 2016. ‘Ik werkte toen samen met hem in het vluchtelingentheater. Inmiddels is hij bijna klaar met zijn opleiding tot podiumkunstenaar. Hij is een ontzettend waardevolle aanvulling.’
De makers waren naarstig op zoek naar nieuwe Alphenaren die ook mee wilden doen met het stuk, omdat ze vinden dat iedereen het recht op een plek heeft en de mogelijkheid moet hebben om zich te ontwikkelen en nieuwe mensen te leren kennen. ‘Daarvoor hebben we de cultuurcoaches gevraagd,’ zegt Ubert. In de loop van de maanden heb ik ook kennis mogen maken met verschillende nieuwkomers, maar er zijn heel veel mensen afgevallen. Dat is dan toch omdat ze het eng vonden of omdat het in sommige culturen niet heel gewoon is om toneel te spelen.’
Op de valreep hebben de makers toch iemand erbij gekregen. ‘Hij is pas sinds mei in Alphen aan den Rijn en zijn deelname aan het stuk hebben we te danken aan de cultuurcoaches.’ Kringloop de Hoop gaat op 5 september in première in Theater Castellum.