Tienduizenden euro’s extra uit schatkist gemeente voor hondenpoepzakjes

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is voor vele mensen een bron van irritatie: hondenpoep achterlaten op straat. De baasjes zijn dan vaak de gebeten hond. Daarom gaat de gemeente Alphen aan den Rijn 50.000 euro investeren in hondenpoepzakjes en afhaalpunten op straat.

Hondenbezitters zijn door de wet verplicht om hondenpoep op straat op te ruimen. Eigenaren van een hond moeten daarom ook zakjes of een schepje bij zich dragen. De gemeente heeft sinds twaalf jaar ongeveer 250 bakjes op straat voor gratis hondenpoepzakjes. De kosten hiervan zijn hoger dan begroot.

Het college van burgemeester en wethouders heeft er nu voor gekozen om door te gaan met de hondenpoepzakpunten, maar 50.000 euro extra uit de gemeentekas te trekken om dit alles te bekostigen. Voor het geld worden afhaalpunten geplaatst of vervangen, maar worden ook hondenpoepzakjes ingekocht.

Minder hondenpoep gevonden door afhaalpunten

De gemeente is ervan overtuigd dat de afhaalpunten goed werken: 'De zakjesservice zorgt voor een merkbaar effect in het schoonhouden van de straat, want er is een verminderde hoeveelheid hondenpoep gevonden.'

Daarnaast zegt de gemeente dat de afhaalpunten voor een 'grotere betrokkenheid van inwoners bij hun buurt' zorgt: 'Vanuit de inwoners wordt het positief ervaren. De afhaalpunten worden namelijk alleen op aanvraag geplaatst en worden bijgevuld door vrijwilligers. Ze worden door de gemeente voorzien van zakjes.'

Lees ook: Hondenlosloopgebied verhuist van Steekterpoort naar Goudse Rijpad