Tientallen huizen in Boskoop staan op instorten, bewoners moeten woning verlaten

Foto: Jeron Groeneveld

BOSKOOP - 44 woningen aan de Julianastraat in Boskoop en twee aan de naastgelegen Oranjestraat worden zo snel als mogelijk gesloopt. De bewoners moeten binnen drie maanden verhuizen naar een andere woning. De huizen zijn in een slechte bouwkundige staat en 'op termijn kunnen er calamiteiten ontstaan'.

'Woonforte wist dat de woningen verzakt waren en was van plan om de woningen over vijf of tien jaar te slopen of renoveren. Toen in 2023 enkele woningen vrijkwamen voor verhuur zagen onze opzichters problemen. Die hebben we laten onderzoeken door een onafhankelijk bedrijf, Alphaplan. Uit het onderzoek blijkt dat de verslechtering sneller is gegaan dan verwacht', schrijft woningcorporatie Woonforte, de eigenaar van de huizen, op haar website.

De woningcorporatie biedt alle huishoudens nieuwe woonruimte aan. Sommige huurders zullen permanent willen blijven wonen in hun nieuwe huis, anderen zullen die woning tijdelijk bewonen. Alle 46 huizen worden gesloopt en vervangen door eengezinswoningen. De huidige huurders kunnen terugkeren naar de nieuwbouw, als ze dat wensen.

Lees ook: Nieuwe woningen, parkeerterreinen en (autovrije) straten in centrum Boskoop