Tim en Tom Coronel op ‘pole position’ voor beste Dakar Rally-eindklassering ooit

ALPHEN AAN DEN RIJN - De jaarlijkse marathonetappe in de Dakar Rally, oftewel een combinatie van twee etappes waarbij monteurs 's avonds en 's nachts geen onderhoud mogen verrichten aan de voertuigen, hebben Tim en Tom Coronel goed doorstaan. Nadat zondag etappe zeven vlekkeloos verliep en de broers hun wagen zelf de servicebeurt moesten geven, kende de tweeling maandag wederom weinig problemen.

Minder zand, maar meer rotsen stonden op het menu tijdens rit acht. 'De organisatie probeert je te desoriënteren en te verleiden de auto te slopen op de stenen en rotsen', beschouwt Tim vanuit het bivak in Neom (Saoedi-Arabië) na. 'Je moet dan echt het geduld kunnen opbrengen om niet te hard te gaan. Dat lukte. Anders rijd je op z’n minst de banden kapot.'

Twee keer zijn de broers onderweg gestopt om een ander voertuig in de problemen te helpen. In zo'n geval wordt de racetijd van de Coronelletjes tijdelijk stilgezet door de organisatie. De 26ste tijd, op 41 minuten van de dagwinnaars, zetten uiteindelijk Tim en Tom neer. De broers stegen één plekje in het algemeen klassement: van positie 27 naar plek 26, hun beste notering ooit. Een gedroomde top-20-klassering wordt lastig, die is zo'n anderhalf uur verwijderd.

Na de etappe van maandag, een rit over 709 kilometer waarvan 375 in wedstrijdverband, wordt dinsdag een rondje gereden om Neom heen. 576 kilometer moeten Tim en Tom Coronel afleggen, 465 kilometer telt mee voor de wedstrijd. Om 08.58 uur Nederlandse tijd zijn de broers van start gegaan. Er zijn nog vier etappes te rijden.

Studio Alphen volgt Tim en Tom Coronel ook dit jaar op de voet. Dagelijks is op onze website een etappeverslag te lezen, inclusief reacties en foto's vanuit Saoedi-Arabië. Vanaf maandag 11 januari zendt Studio Alphen op televisie een samenvatting van de eerste Dakar-week van Tim en Tom uit. Klik hier om de uitzending via YouTube te bekijken. Beelden van de tweede week zijn vanaf 18 januari op televisie te zien.