Tot vijf jaar cel geëist tegen grote inbrekersbende

BOSKOOP - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag straffen tot vijf jaar cel geëist tegen een inbrekersbende uit Boskoop en Waddinxveen. De vijf mannen tussen 19 en 22 jaar zouden in 2015 en 2016 zeker twintig inbraken hebben gepleegd in Boskoop, Gouda en Waddinxveen.

Volgens het OM gaat het om een criminele organisatie. De bende deed uitgebreid vooronderzoek, schafte gereedschap aan en zette iemand op de uitkijk, aldus het OM. De mannen zouden meerdere malen per week inbraken hebben gepleegd of bezig zijn geweest met het plannen daarvan.

Alle vijf verdachten zwegen over de inbraken. 'Dat lijkt erop dat ze geen spijt hebben', zegt de officier van justitie. Ook denkt het OM dat de kans op herhaling groot is. Eén verdachte werd na de arrestatie vrijgelaten en ging meteen weer in de fout.

Strafeisen

Tegen Nick C. (20) uit Waddinxveen eiste het OM vijf jaar cel, met aftrek van voorarrest. Hij wordt verdacht van het plegen van tientallen inbraken en deelname aan een criminele organisatie. Boskopers Mohamed B. (19) en Nassim B. moeten als het aan het OM ligt vier jaar de cel in, waarvan bij Nassim B. 10 maanden straf voorwaardelijk zijn.

Tegen Hicham H. is 2,5 jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Rick K. uit Waddinxveen krijgt als het aan het OM ligt 1,5 jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak werd maandag bijgewoond door Omroep West, die mediapartner van Studio Alphen is. De rechter doet 9 maart uitspraak in deze zaak.