Twee keer week lang geen treinverkeer dit jaar

Foto: John van der Tol

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het treinverkeer van en naar Alphen aan den Rijn en Boskoop wordt dit jaar twee keer voor een week lang ontregeld. Van 24 tot 30 mei rijden er geen treinen tussen Alphen en Gouda en tussen Alphen en Leiden. Het traject Alphen-Woerden is aan de beurt van 14 tot 21 augustus.

Uitval van lijnen en vertraging in de dienstregeling. Treinreizigers krijgen het dit jaar flink voor de kiezen, waarschuwt spoorbeheerder ProRail. Niet minder dan vierhonderd grote en kleine projecten zijn er nodig om reizen met de trein mogelijk te houden, zowel nu als in de toekomst. Ook in onze regio gaan er lijnen op de schop.

Vorig jaar kondigt ProRail al aan in 2024 meer werk overdag en buiten de vakanties te laten uitvoeren, maar door een verder groeiende hoeveelheid onderhoud en personeelstekorten wordt de overlast van 2025 tot en met 2030 nog groter.

'Hinder is nodig'

Volgens beheerder ProRail is veel spoor in ons land aan vervanging toe, omdat een groot deel kort na de Tweede Wereldoorlog is neergelegd, bijna tachtig jaar geleden. Spoor gaat maar een beperkt aantal jaar mee, waardoor het nu weer aan vervanging toe is.

'Werkzaamheden op het spoor betekenen automatisch hinder voor reizigers', zegt een woordvoerder van de NS. 'Dat is het dilemma waar we voor staan, want die werkzaamheden zijn wel hard nodig.'

Lees ook: Verbetering spoor tussen Leiden en Utrecht 'terug naar tekentafel'