Verbeteringen traject Leiden-Utrecht: 4 treinen per uur op werkdagen én station in Hazerswoude

ALPHEN AAN DEN RIJN/HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De treinverbinding tussen Leiden en Utrecht moet de komende jaren verbeterd gaan worden. Zo moeten er de gehele dag vier treinen per uur gaan rijden op het traject en wordt een nieuw station in Hazerswoude-Rijndijk aangelegd. De betrokken partijen hebben de ambitie om dat uiterlijk in 2026 gerealiseerd te hebben.

ProRail, NS, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regio Holland Rijnland, en de verschillende gemeenten langs het traject zijn het met elkaar eens geworden over het pakket aan maatregelen. In de toekomst moeten reizigers op werkdagen vier keer per uur een trein kunnen pakken tussen 06.00 en 20.00 uur. Dat is sinds december al mogelijk in de ochtend- en avondspits, al laat de NS de avonddienstregeling sinds maandag eerder ingaan vanwege een afname in het aantal reizigers door de lockdown in Nederland.

In november 2020 stemde het Rijk in met een nieuw station in Hazerswoude-Rijndijk. Daarbij werd wel de voorwaarde gesteld dat er de gehele dag vier treinen per uur moeten rijden op het traject. Nu blijkt dat de frequentieverhoging mogelijk is, worden de voorbereidingen in gang gezet om het nieuwe station aan te leggen. De uiteindelijke realisatie gaat nog jaren in beslag nemen.

Ongelijkvloerse kruising Zoeterwoude

Het pakket aan verbeteringen aan het spoor omvat ook een ongelijkvloerse kruising in Zoeterwoude, op de Burgemeester Smeetsweg. Daar is inmiddels al een ontwerp voor gemaakt. De provincie Zuid-Holland laat weten dat er nog enkele onderzoeken geactualiseerd moeten worden, waarna de Zoeterwoudse gemeenteraad het bestemmingsplan eind dit jaar ter inzage kan leggen.

Lees ook: Sein op groen voor station Hazerswoude-Koudekerk: ‘Eerst zien, dan geloven’