Verdachte uit Boskoop voor de rechter weet niks van geëxplodeerd drugslab in het dorp

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

BOSKOOP – Het Openbaar Ministerie (OM) eist veertien en acht maanden celstraf voor twee verdachten uit Boskoop (34) en Leiden (27). De twee mannen staan terecht, omdat ze volgens het OM betrokken zijn geweest bij een drugslab in Boskoop dat in 2022 explodeerde en waar vervolgens een brand ontstond. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Drie rennende mannen werden door omwonenden in de Burgemeester Colijnstraat gezien na de explosie in de woning. Ze riepen zelfs tegen bewoners van de straat dat ze moesten bellen naar 112, daarna gingen ze ervandoor in een auto.

Vervolgens ontdekte de politie dertien kilo cocaïne in de woning en ook xtc-pillen en speed. In de keuken en woonkamer van de woning zouden de drugscriminelen cocaïne hebben gewassen. Door flinke voorraad brandbare aceton zou de brand in de woning zijn ontstaan.

Verdachten ontkennen in rechtbank

De 34-jarige verdachte Fouad B. huurde de ruimte in Boskoop. De 27-jarige verdachte Oussama A. had op de dag van de brand een magnetron bij het appartement afgeleverd.  

Tijdens de zitting bij de rechtbank in Den Haag ontkennen de verdachten dat ze betrokken waren bij het drugslab. B. verklaarde in de rechtbank dat hij de bovenwoning in het appartement voor een paar dagen onderverhuurde aan een kennis.

Boskoper niet aanwezig tijdens brand in woning

De 34-jarige verdachte uit Boskoop had de sleutels van de woning aan zijn kennis gegeven. Hij was niet aanwezig in het huis toen de brand uitbrak. Hij werd gebeld door een onderbuurvrouw die vertelde over de brand in zijn appartement. De kennis die zijn bovenwoning huurde, stuurde een bericht dat B. niet naar de woning moest gaan. B. had toen door dat er iets mis was, maar ondanks zijn gevoel ging hij terug naar het appartement, zo vertelt hij tijdens de zitting.

A. vertelde dat hij niet wist dat de magnetron zou worden gebruikt voor het maken van drugs. Echter bleek door gegevens van zendmasten dat hij een half uur in de buurt van het appartement was geweest. Daarnaast vond de politie in de auto van A. een zakje cocaïne. Ook lagen er in zijn appartement in Leiden verpakkingen voor drugs.

B. is vanwege drugs in een loods al een keer eerder tot een celstraf veroordeeld. De rechtbank heeft al eerder de andere verdachte die de bovenwoning van B. huurde, veroordeeld tot een celstraf. De uitspraak tegen de 34-jarige verdachte uit Boskoop en 27-jarige verdachte uit Leiden volgt over twee weken.

Lees ook: Voortvluchtige drugsbaas ‘Doctortattoo’ uit Boskoop op Schiphol aangehouden