Verkenner Gom van Strien stopt vanwege fraudezaak

Foto: Eerste Kamer

ALPHEN AAN DEN RIJN - De oud-voorzitter van de Alphense afdeling van de VVD is in verband gebracht met fraude bij zijn vorige baan bij Utrecht Holdings. Vanwege de aanklacht stopt PVV-senator Gom van Strien met zijn rol als verkenner en moet de PVV een nieuwe verkenner voordragen. De informatie kwam naar buiten via NRC. Gom van Strien was van 1984 tot 1988 als voorzitter actief in de Alphense politiek.

Het bedrijf Utrecht Holdings, dochteronderneming van de Universiteit Utrecht en het UMC, deed op 12 maart dit jaar aangifte van oplichting en omkoping tegen Gom van Strien en een andere oud-medewerker. Door een constructie sluisden zij rond de twee miljoen euro naar een bedrijf waar zijzelf en hun echtgenotes bij betrokken waren.

Gom van Strien ontkent de aantijgingen en zegt dat hij niet wist dat deze aangifte tegen hem is gedaan. Geert Wilders, die zegt dat hij ook niks van de zaak afwist, gaf aan dat het ‘verstandiger is om ermee op te houden’. De PVV-leider heeft al een nieuwe verkenner in gedachte, maar wil nu nog niet zeggen wie dat is.

Lees ook: Verkenner voor de Tweede Kamer oud-voorzitter VVD Alphen