Verkiezingen zijn ‘veilig’, maar steeds meer vrijwilligers melden zich af

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN - Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan Alphen aan den Rijn. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bezocht een proefopstelling van een stembureau en sprak met medewerkers van de gemeente over de voorbereidingen van de Tweede Kamerverkiezingen.

Een klein leger van zo'n 1100 vrijwilligers is op woensdag 17 maart actief om de verkiezingen in goede banen te leiden. Onder andere als stembureaulid. Maar steeds meer van hen meldden zich de afgelopen tijd af. 'Omdat ze dachten dat ze al gevaccineerd zouden zijn of twijfelen omdat bijvoorbeeld de besmettingen oplopen', legt Toos Groeneweg uit. Als teamleider bij de afdeling Burgerzaken is Groeneweg druk in de weer met alle voorbereidingen.

De afmeldingen van vrijwilligers lopen volgens haar op. Daar staat tegenover dat er dit jaar extra veel vrijwilligers als reserve op de lijst staan. 'We hopen dat we het daarmee gaan redden', aldus Groeneweg. 'Er waren er ook een aantal die zeiden: geef mij een vaccinatie, dan ga ik aan de slag op een stembureau', voegt burgemeester Liesbeth Spies daaraan toe.

Minister Ollongren erkent dat het een pittige klus is voor gemeenten om deze verkiezingen te organiseren. 'We hebben heel veel vrijwilligers nodig voor de verkiezingen. Je moet het willen, het is je eigen afweging. Maar het is echt veilig', zegt Ollongren.

Potloden worden gereinigd

Verschillende maatregelen moeten zorgen voor die veiligheid. Zo kunnen inwoners van 70 jaar en ouder per brief stemmen, is het voor mensen in risicogroepen mogelijk om eerder te stemmen en worden stembureaus op een andere manier ingericht. 'Er wordt gelet op het afstand houden, er zijn kuchschermen geplaatst, de potloden worden hier gereinigd. Dus het is helemaal coronaproof georganiseerd', aldus Ollongren.

Hoewel sommige stembureaulocaties niet geschikt bleken om alles op een goede manier in te richten, zijn er tijdens deze verkiezingen meer stembureaus geopend dan voorgaande jaren. 'Om echt te zorgen voor spreiding, ook in de andere dorpskernen', aldus de minister.

Toezicht

Verder is er aandacht voor het ordelijk verloop van de verkiezingen, onder andere vanwege oproepen om het stemproces te controleren. Zo zullen er 90 studenten van mboRijnland worden ingezet om toezicht te houden bij de stembureaus. Zij kunnen, wanneer nodig, buitengewoon opsporingsambtenaren of de politie inschakelen. 

'We zijn nu al bezig met het actief in de gaten houden van social media', legt een Alphense agent uit. 'Oproerkraaiers van eerder worden in de gaten gehouden.' Daarmee verwijst hij naar de mensen die eerder dit jaar hebben opgeroepen tot avondklokrellen in Alphen en daarbuiten.

Lees ook: Nog een maand tot de Tweede Kamerverkiezingen: dit is er dit jaar anders