Oproep tot avondklokrellen in Alphen: woensdag opnieuw celstraffen opgelegd

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee Alphenaren zijn woensdag door de rechtbank veroordeeld vanwege het oproepen tot avondklokrellen. Evenals de twee jongemannen van 18 en 25 jaar uit Alphen aan den Rijn die dinsdag één maand gevangenisstraf opgelegd kregen, moeten deze twee mannen dezelfde periode achter de tralies blijven zitten.

In beide gevallen had het Openbaar Ministerie woensdag twee maanden cel geëist waarvan één voorwaardelijk. De rechter hield het bij één maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest. Dat betekent dat de mannen van 33 en 42 jaar nog drie weken achter slot en grendel blijven zitten. Zij zitten al ruim een week in voorarrest.

Huis burgemeester 'platgooien'

Alle vier de verdachten werden op maandag 25 januari - in de loop van de dag - aangehouden. Die avond was er opgeroepen om tegen de avondklok te demonstreren op het Alphense Rijnplein. Ondernemers zagen de bui al hangen na ongeregeldheden in andere steden en namen voorzorgsmaatregelen. De oliebollenkraam op het plein haalde de gasflessen binnen, een broodjeszaak haalde het meubilair weg en de McDonald's sloot uit voorzorg om 17.00 uur de deuren.

De oproep om te demonstreren was door verschillende mensen verspreid via sociale media. In een whatsappgroep waar de verdachten actief in zijn geweest, is opgeroepen om te rellen en te plunderen. Zo ging het in de groep onder meer over het gooien van molotovcocktails, het aanvallen van agenten 'met stillen als prioriteit' en het slopen van het gemeentehuis.

Ook over het plunderen van de supermarkten en de MediaMarkt werd gesproken, en het woonadres van burgemeester Liesbeth Spies kwam voorbij met de oproep om daar vernielingen aan te richten. Haar huis moest 'platgegooid' worden. Uiteindelijk bleven ongeregeldheden uit. De initiatiefnemers van het protest hadden de demonstratie afgelast en de honderd aanwezige mensen in het centrum hielden zich, ondanks een grimmige sfeer en het af en toe afsteken van vuurwerk, rustig.

Reactie Spies

Burgemeester Spies wil zelf niet uitgebreid reageren op de veroordelingen. Behalve dat niemand geïntimideerd en bedreigd mag worden, ook politici en burgemeesters niet. Verder laat ze het oordeel aan de rechtbank. Politieteamchef John Nieumeijer vindt dat de rechtbank en het Openbaar Ministerie 'een duidelijk signaal' afgeven met deze veroordelingen.

Hieronder kun je de televisiereportage bekijken van de twee zittingen op dinsdag.