‘Vervuilde grond Hazerswoude-Dorp geen reden tot paniek’

Vervuilde locaties in Hazerswoude-Dorp Foto: Groene Hart Koerier

HAZERSWOUDE-DORP - Een paar weken terug kwam uit bodemonderzoek van de provincie Zuid-Holland dat in Hazerswoude-Dorp de bodem op twintig locaties licht tot ernstig is vervuild. De fractievoorzitter van het CDA in de Alphense gemeenteraad, Jeroen van Gool, had zijn bedenkingen  over het onderzoek en haalde de onderste steen naar boven.

In het onderzoek werden termen als zeer chemisch verontreinigde grond en PAK's gebruikt, termen waarbij de fractievoorzitter toch ging denken over wat voor een invloed dat heeft op de volksgezondheid en de dieren die vrij lopen. Via Facebook waren er ook wat gealarmeerde inwoners die hun onrust uiten. 'Daarom ben ik zelf vragen gaan stellen aan de gemeente', vertelt Van Gool in het radioprogramma De Ochtendshow van Studio Alphen.

Inwoners van Hazerswoude-Dorp legden de link met de vervuilde bodem met de oranje vloeistof die al jaren op de straat komt als het geregend had. 'Ik woon zelf ook al lang in Hazerswoude-Dorp. Toen ik zelf als kind buitenspeelde zag ik dat ook wel eens.'

Zomaar bagger dumpen

De gemeente geeft aan dat de oranje vloeistof door de verontreinigde grond kan komen, maar ook door organisch materiaal als rottende bladeren.

De verontreinigde grond die is aangetroffen, zit daar al jaren en stamt uit de tijd dat de grond daar werd opgehoogd. 'Vroeger namen mensen het minder nauw en gooiden verontreinigde grond en bagger zomaar op plekken. Zolang je daar niet in gaat lopen wroeten is er eigenlijk niks aan de hand. Pas als de gemeente daar gaat bouwen moet de grond gesaneerd worden', zegt het gemeenteraadslid.

Volgens de gemeente levert de vervuiling geen gevaar op voor de volksgezondheid. Ook drinkwaterbedrijf Oasen stelt dat er geen vervuild grondwater in het drinkwater kan komen.

Gesneden koek

'Ik was verontrust en met mij vele anderen, maar er is geen reden tot paniek', zegt Van Gool. 'De antwoorden van de gemeente waren erg verhelderend en hebben mij inzicht gegeven hoe zo'n onderzoek in zijn gang gaat en wanneer ze iets aan de grond doen.'

De gemeente gaf aan dat ze deze bodemonderzoeken standaard uitvoeren. Zo heb je bijvoorbeeld de zogenaamde milieueffectrapportages, waar onderzocht wordt hoe de omgeving eruit ziet bij het bouwen.

Voor de fractievoorzitter is het voldoende om een vinger aan de pols te houden. 'Op het moment dat ze met vervuilde grond gaan werken, controleren we hoe dat gaat. Maar eigenlijk is dit gesneden koek, business as usual.'

Lees ook: Dit is de reden dat er olieplassen in Hazerswoude-Dorp op straat liggen

Hieronder is het interview met gemeenteraadslid Jeroen van Gool te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.