Voetbal in de bajes: PI Alphen aan den Rijn slaat opnieuw handen ineen met ADO Den Haag

Foto: PI Alphen en ADO Den Haag Inside

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor het tweede jaar op rij slaan de PI Alphen aan den Rijn, ADO Den Haag en de gemeenten Den Haag en Zoetermeer de handen ineen. Het doel is: voetballen, met als missie de stap naar een betaalde baan te verkleinen. Een ADO-trainer gaat met de gedetineerden in de Alphense gevangenis aan de slag met gerichte voetbaltrainingen en praktische workshops.

Eerder deze maand, op vrijdag 12 april, begon de tweede editie van ADO Den Haag Inside. Volgens de organisaties is het niet zomaar een balletje trappen, maar een hele serieuze aangelegenheid. ‘Dit traject is onderdeel van het Detentie- en reintegratieplan. Met workshops en thema’s die ook verweven zijn in het voetbalspel.’

Negen deelnemers ondertekenen contract bij ADO

Na een introductie van PI Alphen en ADO Den Haag mochten de negen deelnemers van het project hun overeenkomst met ADO tekenen. Dit gebeurde onder toeziend oog van ADO Den Haag-trainer Alain Springer. Vervolgens werd het trainingstenue van ADO uitgedeeld en konden de deelnemers de juiste maten passen.

Na de passessie namen Kenneth de Haan van JobKans en Wesley van Heugten van Mobiwerk het stokje over. Zij nemen de workshops voor hun rekening waarbij thema’s als ‘wie ben jij?’, interesses en ambities, de pitch en CV & sollicitatie aan bod komen. Op de laatste workshop worden bedrijfpitches gehouden met bedrijven uit branches die geschikte banen hebben voor de deelnemers.

Foto: PI Alphen en ADO Den Haag Inside

Eerste training

Dan is het tijd voor het echte werk. De deelnemers mogen hun talent op het voetbalveld tonen aan ADO-trainer Alain Springer. Ze starten met een warming-up en enkele oefeningen met de bal op het voetbalveld in de Alphense gevangenis.

Na een rustige start wordt het een stuk fanatieker met de partijtjes voetballen. Het gaat er hard aan toe en beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Sommige spelers nemen af en toe wat rust vanwege het hoge tempo tijdens de partijvorm. Na een uur komt de intensieve training ten einde.

Sport als middel voor betere gezondheid en participatie

Sport is een belangrijk middel en draagt volgens de organisatie bij aan een betere gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het leidt ook tot sociale inclusie en kan de basis leggen voor meer participatie door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en werk.

‘Het stimuleren van sporten, participatie en (arbeids)integratie door middel van voetbal draagt bij aan het voorkomen van recidive en polarisatie van gedetineerden in de maatschappij’, schrijft ADO Den Haag Inside. ‘Sport maakt het ook mogelijk om grenzen te verleggen en het gevoel van eigenwaarde te hervinden.’

De organisatie is enthousiast: ‘Al met al was het een zeer geslaagde eerste workshop en training van ADO Den Haag Inside en gezamenlijk kijken we uit naar het verdere verloop van dit project.’

Lees ook: Leden van Alphense SportCity kunnen abonnementsgeld uit coronaperiode terugkrijgen