Voetbalverslaggever Erik Joustra (61) van Studio Alphen overleden

Foto: Gerrit Spruijt

ALPHEN AAN DEN RIJN - Op 61-jarige leeftijd is voetbalverslaggever Erik Joustra overleden. Al twintig jaar, nagenoeg vanaf de oprichting van Alphen Stad FM/TV (tegenwoordig Studio Alphen), is Erik als vrijwilliger actief bij onze lokale omroep. En hij staat aan de wieg van ons sportprogramma.

Jarenlang maakt Erik samen met Ronald Quint het radioprogramma Feest der Herkenning. Op donderdagavond wordt de ene na de andere hit uit de jaren zeventig en tachtig de ether in geslingerd. Met steevast als hoogtepunt de uitzendingen vanuit café Quatro. 'Ron en Rik' zenden één keer per maand uit vanuit deze kroeg in Alphense Hooftstraat. Een avond die wordt omlijst met livemuziek van een lokale band.

Glazen Huis

Als Erik daarmee stopt presenteert hij nog een paar jaar De Muzikale Hitformule, een radioprogramma dat elke werkdag wordt uitgezonden met Top-40-muziek, gedraaid volgens een door hem bedachte formule.

Tien jaar geleden is Erik een van de vier deejays in Het Alphense Glazen Huis. Een week lang niet eten, maar leven op sapjes. Op en af radio presenteren samen met Kevin van Arnhem, Mike Mourits en Peter Trimp met als doel om geld in te zamelen voor 3FM Serious Request.

ARC en Alphense Boys

Maar de meeste volgers van Studio Alphen zullen Erik (her)kennen van zijn voetbalverslaggeving. Vanaf uitzending één is Erik betrokken bij het sportprogramma. Eerst als regisseur en muzieksamensteller, later als presentator en verslaggever. Duizend aaneengesloten uitzendingen is de muziekkeuze in handen van Erik, die altijd lekker kan knorren als 'de laatste plaat' van zijn muzieklijst niet wordt doorgemaild door de studioploeg om de muzieklijst voor het weekend daarop samen te stellen.

De meeste wedstrijden die Erik als verslaggever ziet zijn de wedstrijden van ARC en Alphense Boys. Van promoties en degradaties tot oersaaie duels. Sinds 2008, het jaar dat ARC promoveert vanuit de eerste naar de hoofdklasse, is Erik er op één wedstrijd na altijd bij. Alleen de promotiewedstrijd van ARC naar de topklasse mist hij. Apetrots is Erik op het radiocommentaar bij de legendarische 1-1 van Roy Witteman in de halve finale tegen ODIN '59, waardoor ARC zich plaatst voor de finale van de nacompetitie en uiteindelijk promoveert naar het hoogste amateurvoetbalniveau van Nederland.

'Mark Jansen!, Mark Jansen!, Mark Jansen!, Mark Jansen!, Mark Jansen!'. Erik brult het door de microfoon als Jansen een kans krijgt om voor Alphense Boys te scoren. Of Mark Jansen zelf afweet van dit stukje radiocommentaar is de vraag, vader Henk is nog altijd wekelijks op de voetbaltribune te vinden en zit dan niet ver van Erik af. Discussiëren tijdens interviews met trainers over het wedstrijdbeeld, het kampioenschap met Jens Toornstra, de voetbalrellen tegen Haaglandia, vier jaar later de terugkeer naar de hoofdklasse na een spannende nacompetitiefinale en tal van verre uitwedstrijden in Groningen of zuid-Limburg... Erik is erbij.

Gouden duim

Live commentaar verzorgen op televisie tijdens de thuiswedstrijden van ARC in het eerste seizoen topklasse, het presenteren van de eerste reeks televisie-uitzendingen met sportsamenvattingen, televisiecommentaar geven bij de tennisfinales van TEAN International, achterop de motor de hardloopwedstrijd 20 van Alphen en wielerronde van het Groene Hart op de radio becommentariëren en de presentatie voor zijn rekening nemen tijdens Het Alphens Sportgala.

Zomaar wat voorbeelden van evenementen die Erik op zijn conto schrijft. Voor zijn oeuvre ontvangt Erik in 2021 de Fokke Duetz Award, de prijs die Studio Alphen ieder jaar uitreikt aan een vrijwilliger. 'De gouden duim' heeft tot op de dag van vandaag een prominent plekje in Eriks huis.

Naar nu blijkt zijn laatste wedstrijd

Op zaterdag 26 augustus doet hij, zo blijkt nu, voor het laatst radioverslag. Vol goede moed begint hij aan zijn twintigste seizoen 'bij de sport van Studio Alphen'. Zijn eerste wedstrijd is op de openingsdag van de competitie: ARC - BOL. Hij heeft er zin in. 'Het seizoen begint weer. We zijn er klaar voor', schrijft Erik op zijn Facebookpagina. ARC wint, Erik doet verslag van de wedstrijd en houdt vijf interviews. Ook de foto bovenaan dit bericht is op die dag gemaakt.

De dag voordat hij op 9 september verslag zou doen van ARC - Purmersteijn wordt Erik getroffen door een hartaanval. Aan de gevolgen daarvan overlijdt Erik op 26 september. Op het verslaggeversrooster kan helaas niet meer de naam van Erik worden ingevuld bij toekomstige wedstrijden. Deze zaterdag zal niet hij maar iemand anders radioverslag doen van en interviews houden rond ARC - JOS/Watergraafsmeer. Erik is 61 jaar geworden.

Erik, dank je wel voor alles wat je voor onze omroep hebt betekend!