Vrijwel niets lijkt komst van asielzoekerscentrum nog in de weg te staan: ‘Kan in 2024 klaar zijn’

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - De komst van een tijdelijk asielzoekerscentrum (azc) in Alphen aan den Rijn is een grote stap dichterbij gekomen. Zowel de gemeente als het COA heeft de beoogde locatie op industrieterrein Hoorn-West geschikt bevonden. De komende vijf jaar kunnen daar maximaal 400 mensen worden opgevangen. Alleen de gemeenteraad zou er nog een stokje voor kunnen steken.

Sinds eind maart heeft het Alphens college van burgemeester en wethouders onderzocht of de voorkeurslocatie geschikt is voor de opvang van asielzoekers. Dat blijkt volgens burgemeester Liesbeth Spies (CDA) nu het geval te zijn.

'We hebben positieve ervaringen met een azc dat daar tussen 2015 en 2016 een half jaar heeft gestaan', begint ze haar beargumentering. 'Daarnaast is de grond van de gemeente, dus de bestemming kunnen we zelf bepalen. En het is groot genoeg om 350 tot 400 mensen te huisvesten.'

Tijdelijke ontheffing

Bovendien is de provincie Zuid-Holland bereid een tijdelijke ontheffing te verlenen, waardoor er mag worden afgeweken van het bestaande bestemmingsplan voor een bedrijventerrein. De beoogde plek heeft ook groen licht gekregen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), dat de locatie gaat huren van de gemeente.

Spies benadrukt dat de opvang is bedoeld voor allerlei soorten asielzoekers, maar dat het COA bepaalt wie in Alphen wordt geplaatst. 'Dat kunnen mensen zijn uit heel onveilige gebieden. Op dit moment zijn het nog steeds heel veel Syriërs, die ook een grote kans hebben op een permanente verblijfsvergunning.'

Omwonenden 'overvallen'

In de afgelopen maanden heeft het college gesproken met omwonenden en andere belanghebbenden. 'Die mensen waren in eerste instantie verrast en voelden zich een beetje overvallen', bekent de burgemeester. 'Ze hebben zorgen over de veiligheid en of er voldoende voorzieningen in de buurt komen. Wij begrijpen dat en we blijven daarover met elkaar in gesprek.'

Het college loopt met de mogelijke komst van een azc vooruit op de zogenoemde spreidingswet, waarmee gemeenten wettelijk verplicht kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Alphen volgt daarmee het voorbeeld van regiogemeenten als Katwijk, Leiden en Gouda, die al over een azc beschikken.

Commissievergadering ingelast

Voordat het plan daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moet de gemeenteraad zich er eerst nog achter scharen. Op woensdag 14 november is een speciale commissievergadering ingelast, waarna de raad op donderdag 23 november een definitieve beslissing moet nemen. 'Het azc kan in de loop van 2024 worden gerealiseerd', besluit Spies.

Lees ook: Voorlopig geen tweede ‘Ter Apel’ in Alphen aan den Rijn