Vuurwerk, spook en opjutten tijdens eerste Alphense Boys - ARC: ‘Heb ik meegejat’

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor een vermogen aan vuurwerk knalt de lucht in. Een heus degradatiespook. En het publiek opjutten als de tegenstander een rode kaart krijgt. 'Mooi dat deze wedstrijd eindelijk gespeeld wordt en ik hoop dat dit nog veel seizoenen gebeurt', vinden de fans van zowel ARC als Alphense Boys.

'Ik sta wissel en ze staan achter, dus ik kom hier maar kijken.' Een paar voetballers van een recreatief seniorenteam lopen zaterdagmiddag langs het hoofdveld. In plaats van te kijken naar de tweede helft van hun eigen elftal, komen ze af op dé voetbalderby van Alphen aan den Rijn: ARC - Alphense Boys.

Het jammere is dat het de hele dag giet van de regen. Daardoor is de publieke opkomst bij lange na niet zo hoog als de thuisclub vooraf hoopt. De tribune is volgepakt en langs de afrastering zijn tal van paraplu's te zien. 'Deze lag op het toilet en heb ik meegejat', zegt een Alphense Boys-fan. Hij wijst naar een ARC-paraplu die hij in zijn hand heeft.

Elke stad, dorp of gemeente heeft één échte voetbalderby. Ondanks dat de plaats Alphen aan den Rijn vier clubs telt, is ARC - Alphense Boys dé derby. Nooit eerder stond 'ie in competitieverband op het programma. Dat komt omdat ARC van oudsher op zaterdag voetbalt en Alphense Boys op zondag. Maar dit seizoen is Alphense Boys voor het eerst een zondagvereniging en spelen beide eerste elftallen in dezelfde competitie (Vierde Divisie A).

Met vuurwerk, fakkels, confetti en vlaggen worden de 22 spelers en het arbitrale trio op het veld verwelkomd. Een kleine jongen heeft zich verkleed als spook. Het degradatiespook welteverstaan, want Alphense Boys staat onderaan en dat is een degradatieplek in de competitie.

De wedstrijd zelf is weinig sprankelend. Een handsbal tien minuten na rust van oud-ARC'er Luca Janszen wordt door de scheidsrechter bestraft met een rode kaart en een strafschop. De aanvoerder van ARC, Derek Prins, grijpt het moment aan op het publiek op te zwepen. Boyd Baatje, oud-jeugdspeler van Alphense Boys, schiet de penalty binnen namens ARC. 1-0 is de eindstand.

Praatjesmaker

'Na die 1-0 krijgen wij nog twee kansen. Het had gewoon 3-0 kunnen zijn', zegt Niek Ossevoort, linksback van ARC, overtuigend. 'Praatjesmaker', noemt broer Brent, de linksback van Alphense Boys, hem terwijl ze naast elkaar staan.

'Jij weet zelf ook dat als wij met elf man hadden blijven staan, dat het een hele lastige pot voor jullie was geworden. Dan had het beide kanten op kunnen vallen. Ik baal gewoon. Die bal komt tegen zijn schouder en de scheidsrechter geeft rood en een strafschop.'

'Dit gaat maandag wel even besproken worden op kantoor', kondigt Pepijn Kooij met een grote grijns aan. De ARC'er is boezemvriend en collega van Alphense Boys-middenvelder Milan Stiphout. 'Deze komt wel even binnen', erkent Milan.

Kippenvel

Hoe het was om deze derby te spelen? Milan: 'Hartstikke mooi, ondanks het weer. ARC heeft er echt iets van gemaakt. Iedereen kent elkaar en hopelijk stijgt Alphense Boys een aantal plekken op de ranglijst zodat deze derby nog meer seizoenen gespeeld wordt.'

'Ik sluit mij daar bij aan', reageert Pepijn. 'Toch een beetje kippenvel tijdens die opkomst met rook en vuurwerk. Je leeft naar deze wedstrijd toe en dan zijn dit mooie momenten die je als voetballer wilt meemaken.'

'Ik ga zeker gallen deze week'

'Ik denk dat ik aankomende week heel vaak bij ze ga eten en het er goed bij ze inwrijven', zegt Niek Ossevoort tot besluit. De oudste van de twee broers woont niet meer thuis. Wat er nog eens bovenop komt is dat de stiefvader van Niek en Brent de hoofdtrainer van Alphense Boys is, Remco Tuinenburg. 'Ik ga zeker gallen deze week', belooft Niek alvast aan het thuisfront.

Scoreverloop: 1-0 Boyd Baatje.

Hieronder zijn de interviews met Niek en Brent Ossevoort, Milan Stiphout en Pepijn Kooij, Remco Tuinenburg, Mark Evers en Derek Prins te bekijken.