Wanneer is de fietsbrug over het Aarkanaal klaar?

Aanleg van de fietsbrug Foto: John wiersma

ALPHEN AAN DEN RIJN – De fietsbrug over het Aarkanaal heeft vele tegenslagen en oponthoud gekend. De grote vraag is nu: wanneer is de fietsbrug af? ‘We hebben als doel om de brug dit jaar af te maken’, vertelt wethouder Relus Breeuwsma in de radioshow Wie Kent De Week van Studio Alphen.

‘In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan de bouw van de brug. Het grootste gedeelte van het brugdek ligt klaar in een opslag om straks op de pilaren gehesen te worden die al zijn gebouwd door de aannemer’, legt Breeuwsma uit.

De 150 meter lange fietsbrug over het Aarkanaal en de N207 biedt voornamelijk uitkomst voor kinderen uit Aarlanderveen en de gemeente Nieuwkoop die in Alphen op school zitten. Zij hoeven in de toekomst minder ver om te rijden. Uit tellingen van de lokale Fietsersbond zou blijken dat er nu dagelijks zo'n 1100 mensen moeten omfietsen. Met het aanleggen van wat officieel de Raadsbrug zal heten, gaat een jarenlange wens van de bond in vervulling.

Tegenslag tijdens de bouw

Tijdens de bouw zijn er echter verschillende tegenslagen geweest. Oorspronkelijk bedraagt het budget voor de fietsbrug ongeveer 5 miljoen euro. Door onvoorziene omstandigheden - asbestsanering, bodemverontreiniging, aanpassing van het ontwerp vanwege kabels en leidingen in de grond en aanvullende eisen van de provincie Zuid-Holland - komt daar nog eens 2,5 miljoen bovenop.

Daarnaast is er een probleem met de ondergrond van de brug. De bodem onder het wegdeel waar men omhoog fietst blijkt veel instabieler dan verwacht en berekend. Zo zijn er nog een aantal problemen, teleurstellingen en kwesties geweest waar de wethouder van baalt. 'Alles bij elkaar heeft dat ons lelijk in de vingers gesneden en het heeft wel wat financiële consequenties.'

Doel van de gemeente

Breeuwsma heeft echter goed nieuws: ‘Ik ga er vanuit dat de brug wordt afgebouwd. De teams van de gemeente en de aannemer werken daar samen hard aan. We hebben als doel om de brug dit jaar keurig opgeleverd te krijgen.'

'Dan ligt er straks echt een mooie ontsluiting aan de oostkant van Alphen naar het hele gebied richting Aarlanderveen en Nieuwkoop. Het is echt een verbetering van ons fietsnetwerk', besluit Breeuwsma.

Lees ook: Bouw van ‘dure’ fietsbrug stopzetten blijkt geen optie: afbreken veel duurder