Bouw van ‘dure’ fietsbrug stopzetten blijkt geen optie: afbreken veel duurder

Pijlers waarop de fietsbrug over de N207 en het Aarkanaal moet komen Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN/AARLANDERVEEN - Buikpijn heeft hij ervan, zo beweert Relus Breeuwsma. De fonkelnieuwe fietsbrug, die Alphen aan den Rijn met Aarlanderveen en de gemeente Nieuwkoop moet verbinden, blijkt veel meer geld te kosten dan gedacht. Maar volgens de verkeerswethouder is er geen weg meer terug, aangezien de bouw al vrijwel anderhalf jaar bezig is.

'Het brugdek ligt praktisch al klaar in een opslag', meldt Breeuwsma (CDA) aan de Alphense gemeenteraad. Hij erkent wel dat het college van burgemeester en wethouders heeft afgewogen of de bouw nog kan worden stopgezet, maar dat is wat hem betreft dus niet het geval. Er zijn bovendien al palen in de grond geheid. Alles weer afbreken zou dus nog vele malen duurder zijn.

Oorspronkelijk bedraagt het budget voor de fietsbrug ongeveer 5 miljoen euro. Door onvoorziene omstandigheden - asbestsanering, bodemverontreiniging, aanpassing van het ontwerp vanwege kabels en leidingen in de grond en aanvullende eisen van de provincie Zuid-Holland - komt daar nog eens 2,5 miljoen bovenop. 'Botte teleurstellingen', meent Breeuwsma.

'Sneller aan moeten leggen'

De 150 meter lange fietsbrug over het Aarkanaal en de N207 biedt voornamelijk uitkomst voor kinderen uit Aarlanderveen en de gemeente Nieuwkoop die in Alphen op school zitten. Zij hoeven in de toekomst aanzienlijk minder ver om te rijden. In sommige gevallen kan het zomaar anderhalve kilometer schelen. Uit recente tellingen van de lokale Fietsersbond zou blijken dat er nu dagelijks zo'n 1100 mensen moeten omfietsen.

Met het aanleggen van wat officieel de Raadsbrug zal heten, gaat een jarenlange wens van de bond in vervulling. Al baalt bestuurslid Henk van der Zanden wel van de extra miljoenen die daarmee gemoeid zijn. 'Dat vinden wij vreselijk', reageert hij. 'Ze hadden die brug sneller aan moeten leggen. Want toen de bouwcrisis kwam, gingen de prijzen gierend omhoog.'

Verdeling opgelopen kosten

Toch denkt Van der Zanden dat de fietsbrug het bedrag van 7,5 miljoen euro wel degelijk waard is. 'Zeker gezien het feit dat recreatie en toerisme met de fiets een vlucht nemen. Daar is deze brug heel goed voor, om de mensen het platteland in te sturen, als het ware. En ja, het is een dure brug. Maar elke verbetering van een autoweg is vele malen duurder.'

Hij verwacht dat het een 'flitsende route' wordt voor fietsers. Eind april zou de Raadsbrug af moeten zijn, zo staat nog steeds aangegeven op het informatiebord aan de waterkant. Of dat gaat lukken, is nog maar zeer de vraag. Dat is onder meer afhankelijk van hoe de opgelopen kosten worden verdeeld. Wethouder Breeuwsma gaat daarover in gesprek met de provincie Zuid-Holland en de aannemer.

Afschuw uitgesproken

Donderdagavond vergadert de Alphense gemeenteraad over het hogere kostenplaatje voor de fietsbrug. Als enige raadslid heeft Nico de Jong in de laatste commissievergadering zijn afschuw uitgesproken over de gang van zaken.

'Hoe moet ik aan mijn inwoners verklaren dat we bij zoveel projecten iedere keer weer terug naar de raad moeten en dat er zoveel geld bij moet?', vraagt de voorman van eenmansfractie Lokaal Belang Alphen. 'Op een gegeven ogenblik kan ik dat niet meer uitleggen.'

Lees ook: Initiatiefvoorstel krijgt steun: hoe vinden ondernemers dat de Julianastraat ingericht moet worden?