‘Weekendvoetbal is visie van KNVB voor toekomst amateurvoetbal’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot het amateurvoetbal volledig op de schop gaat. Het zondagvoetbal holt achteruit, verenigingen stappen - met name in de Randstad - massaal over naar het zaterdagvoetbal. Er zit nauwelijks toekomst in. 'Weekendvoetbal' moet het gaan worden, volgens hetzelfde principe als de huidige Tweede Divisie.

Dat betekent dat het allemaal gemengde competities worden met clubs uit het zaterdag- en zondagvoetbal, zoveel mogelijk op regio ingedeeld. Alle wedstrijden worden op zaterdag gespeeld, tenzij twee zondagverenigingen tegen elkaar spelen. Dan kunnen clubs beslissen om die specifieke wedstrijd op zondag te spelen.

Maar zover is het nog niet. 'De belangen zijn heel erg wisselend. De visie van de KNVB is weekendvoetbal. Maar de verenigingen die ik vertegenwoordig reageren heel wisselend', erkent Ludo Goudkuil, bestuurslid van de KNVB in het district West II, tijdens de speciale nieuwjaarsuitzending van het radioprogramma De Voetbalkantine van Studio Alphen.

'Een aantal clubs werkt tegen'

'Prestatief heeft zondagvoetbal geen toekomst', vindt Gerard Haverkamp, bestuurslid van Alphense Boys. 'Vorig jaar reed ik naar een bijeenkomst in Huizen en dacht ik dat een gemengde competitie in de hoofdklasse, waar Alphense Boys in uitkomt, heel dichtbij was. Na afloop bleek het verder weg dan ooit. Clubs zitten er geharnast in. Zolang dat gebeurt, is het weekendvoetbal heel ver weg.'

Goudkuil ervaart hetzelfde. 'Er zijn veel verenigingen die hun kont in de krib gooien. Het oplossen van dat probleem is misschien wel net zo moeilijk als het oplossen van het zondagprobleem. Maar dat er iets moet gebeuren, is wel duidelijk.' Hoe het amateurvoetbal er dan uitkomt te zien, is de vraag. Gaat er dan een zevende klasse komen bijvoorbeeld? 'Ik ben benieuwd waar de KNVB mee komt', stellen Goudkuil en Haverkamp.

Hieronder kun je het radio-interview met Ludo Goudkuil (KNVB) en Gerard Haverkamp (Alphense Boys) terugluisteren: