Welke rol had eerste verdachte in grote rechtszaak over geweldsexplosie in Alphen?

De Beukenlaan waar zaterdagavond 12 oktober een woning werd beschoten Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Is Romejo M. slechts een 'veredelde taxichauffeur' of wist hij veel meer en regelde hij 'een schutter en laadde het pistool door'. Het Openbaar Ministerie en de advocaat van Romejo (20) zijn het niet eens over zijn rol bij het beschieten van een woning aan de Beukenlaan in Alphen aan den Rijn op 12 oktober afgelopen jaar. Vast staat in ieder geval dat Romejo zelf niet heeft geschoten.

In de rechtbank van Den Haag was de eerste voorbereidende zitting in een lange reeks rechtszaken rond de geweldsincidenten rond Alphen aan den Rijn. Het geweld zou allemaal te maken hebben met een verdwenen partij cocaïne.

Op 12 oktober rijdt M. samen met een zeventienjarige medeverdachte naar de Beukenlaan. De zestienjarige stapt uit. Volgens de advocaat is op beeld te zien dat 'de medeverdachte uitstapt, zijn hand opheft en schiet'.

Chinese tekens in nek

Na het schieten rijdt het tweetal weg in de Volkswagen met afgeplakte kentekens. Ver komen ze niet, want de politie staat aan het einde van de straat te wachten en pakt ze direct op. De woning werd in de gaten gehouden omdat twee dagen eerder een bomaanslag op het huis mislukte.

Romejo M. is een twintigjarige jongvolwassene uit Eindhoven. Een slank ogende jongen met opvallend lang krullend haar, een dun baardje en Chinese tekens getatoeëerd in zijn nek. Volgens zijn advocaat is zijn rol bij de aanslag op de woning beperkt en vraagt om hem voorlopig vrij te laten. 'Hij is slechts een veredelde taxichauffeur, die wel van iets wist.'

Het OM kijkt dankzij verklaringen van de schutter anders naar de rol van Romejo. 'Hij heeft de schutter geregeld, contacten met opdrachtgevers onderhouden, instructies gegeven, de Volkswagen naar Alphen gereden, de kentekens afgeplakt en het vuurwapen in de auto klaargemaakt en doorgeladen.' Waar het OM en de advocaat het wel over eens zijn, is dat de verdenking van poging tot moord of doodslag kan worden geschrapt omdat er niemand thuis was. Daarmee blijven verboden wapenbezit, bedreiging en het vernielen van het huis over.

Gezin slachtoffer toeslagenaffaire

Opvallend in het pleidooi van de advocaat om M. voorlopig vrij te krijgen, is een deel van de persoonlijke omstandigheden. Het gezin waar hij vandaan komt, is slachtoffer van de toeslagenaffaire. Iets dat volgens de raadsman grote impact heeft gehad op de jeugd van M.

De rechtbank besluit dat Romejo M. in ieder geval tot aan de volgende zitting op 2 april vast blijft zitten. Wel vraagt de rechter aan de reclassering om binnen vier weken te onderzoeken of een schorsing met een enkelband in de toekomst wel mogelijk is.

Lees ook: Man die machinegeweer in Alphen leeg schoot, is rapper uit Almere