Wethouder bereidt inwoners gemeente Alphen aan den Rijn voor op verhoging OZB

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De kans is groot dat de OZB (onroerendezaakbelastingen) gaan stijgen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat kondigt wethouder Kees van Velzen (CDA) van Financiën aan. Het is volgens hem een reëel scenario dat dit noodzakelijk is om de gemeentelijke financiën gezond te houden.

Jaarlijks brengt de gemeente zo'n 5 miljoen euro in rekening (precariobelasting) bij kabel- en leidingbedrijven. Veel bedrijven belasten dat bedrag één-op-één door aan de burger. Vanaf 2022 mogen gemeenten in Nederland geen precariobelasting meer heffen. Om dat gat in de begroting te dichten, wil de gemeente Alphen aan den Rijn tot maximaal 5 miljoen euro de Ozb voor woning- en bedrijfeigenaren verhogen. Het wordt voor kabel- en leidingbedrijven op hun beurt verboden om die extra kosten in rekening te blijven brengen bij inwoners.

Een ander punt van zorg zijn de oplopende kosten voor jeugdzorg. Zo'n 2 miljoen euro komt de gemeente Alphen aan den Rijn op jaarbasis tekort. Nagenoeg alle gemeenten schieten in de rode cijfers door jeugdzorg. Daarom gaan gemeenten in Nederland opnieuw een gezamenlijke noodoproep doen aan de regering om met extra geld over de brug te komen.

Financiële meevaller

Goed nieuws is er ook. De gemeente Alphen aan den Rijn krijgt van het Rijk 2 à 3 miljoen euro per jaar meer uitgekeerd dan waar tot een maand geleden rekening mee werd gehouden. Dat komt omdat de in inwonersaantallen gegroeide gemeente na een herijking in een nieuwe schaal is geplaatst.

Desondanks moet Alphen nog steeds bezuinigen om ook op lange termijn zwarte cijfers te blijven schrijven. Wethouder Van Velzen kondigde in mei al aan: 5 tot 10 miljoen euro. Aan dat bedrag houdt hij vast, maar door de financiële meevaller van het Rijk is er ook financiële ruimte voor nieuw beleid. En dat was er tot een maand geleden niet.

In september gaat de gemeenteraad in debat met de wethouders over de zogeheten kerntakendiscussie en strategische heroriëntatie, oftewel over waar wel en niet op bezuinigd gaat worden? En of de Ozb wordt verhoogd. Die discussie had eigenlijk dit voorjaar moeten plaatshebben, maar is vanwege de coronacrisis uitgesteld.

Lees ook: Wethouder Van Velzen kondigt bezuinigingen aan voor gemeente Alphen