Wethouder Van As: twee keer zoveel huizen in Gnephoek als in coalitieakkoord staat

Foto: Bing Maps / Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Pas als er minimaal 5000 woningen gebouwd worden in de Gnephoek, is bouwen in deze Alphense polder financieel rendabel. Dat beweert wethouder Gerard van As (Nieuw Elan), om daaraan toe te voegen dat dit wat hem betreft een belangrijk onderdeel wordt in de coalitie-onderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

In het huidige coalitieakkoord hebben collegepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks afgesproken dat alleen de rand van de Gnephoek bebouwd mag worden. Het gaat om het gebied tussen de Koningin Máximabrug en 's-Molenaarsbrug, niet dieper dan de denkbeeldige lijn met de Burgemeester Bruins Slotsingel.

Zo'n 2000 huizen zijn op dit moment ingetekend, maar dat aantal moet minimaal verdubbelen. Een groter stuk Gnephoekpolder zal dan opgeofferd worden. En de virtuele grens, namelijk de potentiële rondweg tussen de Koningin Máximabrug en de nieuw aan te leggen brug of tunnel ter hoogte van de Bruins Slotsingel, moet worden overschreden.

Tweede Kerk en Zanen

'Met de ruim 2000 woningen uit het coalitieakkoord hebben we een bouwstroom van maximaal drie tot vier jaar. Maar daar komen we deze collegeperiode niet aan toe', zegt Van As. In februari constateerde het college van burgemeester en wethouders namelijk dat de beoogde bouwplannen in de Gnephoek niet haalbaar zijn. Het aantal huizen dat gebouwd blijkt te kunnen worden in het afgesproken gebied, ligt te laag om het opkopen van grond en het aanleggen van infrastructuur te bekostigen. Om veiligheidsredenen mag bijvoorbeeld niet te dicht gebouwd worden rond brandstofleverancier Schouten Olie.

Willen de bouwplannen in de Gnephoekpolder door kunnen gaan, dan moet een groter gebied bebouwd worden. 'Je zult over de rondweg heen moeten', rekent Van As voor. In één keer een tweede Kerk en Zanen bouwen is niet nodig. 'Het bouwen van 5000 woningen moet je faseren en uitsmeren, afhankelijk van de behoefte.'

De komende twee jaar wil het huidige gemeentebestuur doorgaan met onderzoek naar financieel rendabele woningbouw in de Gnephoek. Dat de provincie Zuid-Holland onlangs een streep zette door de Alphense bouwplannen in de polder, weerhoudt het college van burgemeester en wethouders daar niet van. 'Als er in 2022 een andere coalitie is, of de huidige coalitie afhankelijk van de verkiezingsuitslag doorgaat, dan zal dit weer een belangrijk punt bij de nieuwe coalitiebesprekingen zijn', aldus Van As, verwijzend naar het over ruim twee jaar te nemen besluit rondom woningbouw in de Gnephoek.