Wethouder moet met plan komen voor niet-centrumondernemers, anders géén gratis parkeren in stadshart

ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie zich al had verheugd op de eerste anderhalf uur gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn kan weleens van een koude kermis thuiskomen. Vooralsnog ziet een meerderheid van de gemeenteraad het niet zitten, bleek donderdagavond tijdens de commissievergadering. Eind november wordt het uiteindelijke besluit genomen tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Als belangrijkste reden om het plan van parkeerwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) te blokkeren is dat de ozb (onroerendezaakbelasting) voor alle ondernemers omhoog gaat, dus ook voor ondernemers van buiten het centrum en in de dorpen. En dat is tegen het zere been van de oppositie, met uitzondering van Beter Alphen en SGP.

Bovendien steunt collegepartij GroenLinks mede-coalitiegenoten Nieuw Elan en CDA niet. 'Dit voordeel van ondernemers in het centrum gaat straks ten koste van ondernemers in de rest van Alphen. Dat is niet eerlijk', meent Max van Lent.

Alphense politici en ondernemers spreken al jaren over (de eerste anderhalf uur) gratis parkeren in het stadshart. De financiële dekking van het plan was de afgelopen jaren het grote struikelblok om de wens te vervullen. Het parkeerbeleid in Alphen moet kostenneutraal zijn. Kortom, de belastingbetaler mag er niet voor opdraaien. De beoogde opbrengst van de tariefstijging voor parkeren op straat, dat als compromis 0,60 euro per uur duurder wordt, is geraamd op 343.000 euro. De ozb-verhoging die daarmee gepaard is wordt op 1,1 miljoen euro geschat. Daarmee is de toekomstige inkomstenderving van anderhalf uur gratis parkeren gedekt, tot tevredenheid van centrumbetrokkenen.

Alleen als wethouder Schotanus voor het einde van deze maand nog met een plan komt dat alle ondernemers gaan profiteren, kondigt zich alsnog een meerderheid aan. 'Er moet een breed pakket komen voor alle ondernemers. Je moet het kunnen blijven uitleggen in bijvoorbeeld Boskoop of Hazerswoude', vindt Anouk Noordermeer (VVD).

Betaald parkeren volledig afschaffen?

Mogelijk gaat naast Beter Alphen en SGP ook een derde oppositiepartij instemmen met het huidige voorstel: ChristenUnie. Het vijftal voorstanders komt dan uit op negentien zetels, één zetel te weinig voor een meerderheid. 'Maar ik moet het nog met mijn fractie bespreken', stelt Michel du Chatinier. Zijn partij komt nog wel met een opvallende motie: ga onderzoeken of betaald parkeren überhaupt afgeschaft kan worden. Voor dat onderzoek lijkt een meerderheid te zijn.

Hieronder zijn de radio-interviews met Anouk Noordermeer (VVD), Gert van den Ham (D66), Ernst-Jan Straver (PvdA) en Michel du Chatinier (ChristenUnie) te beluisteren.