Wethouder Van As houdt voet bij stuk: gemeente gaat 5,5 miljoen euro betalen voor nieuwe parkeergarage Aarhof

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Ondanks dat de gemeenteraad tot nog toe in meerderheid heeft aangegeven niet te zullen instemmen met de renovatie van winkelcentrum De Aarhof in Alphen aan den Rijn zolang de gemeente 5,5 miljoen euro moet bijdragen aan een nieuw te bouwen parkeergarage, wijzigt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) zijn plan niet. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders afgelopen maand besloten. In juli gaat Van As het debat aan met de gemeenteraad, dat dan een finale-oordeel moet vellen.

Het merendeel van de raadsleden ziet het niet zitten dat de gemeente een - in hun ogen - dure, en na oplevering ook nog eens verliesgevende, parkeergarage verplicht moet kopen van De Aarhof-eigenaar HAL Holding. Van As kreeg in april als opdracht mee dat de gemeente moet controleren dat de parkeergarage straks ook daadwerkelijk tegen kostprijs wordt aangekocht en dat de exploitatie van de parkeergarage 'kostenneutraal' zal zijn. Dat is nu alsnog aangetoond en geregeld, geeft Van As aan.

Over de verliesgevende parkeergarage zegt wethouder Van As dat de afdeling financiën van de gemeente uitging van 'globale aannames', maar dat bij een naberekening is gebleken dat de jaarlijkse exploitatie van de parkeergarage toch sluitend is. 'Mocht er een tekort ontstaan in de exploitatie, wil HAL Holding garant staan tot een maximaal bedrag', aldus Van As. Het gaat om 15.000 euro. Wat verder van kracht blijft is de toezegging dat iedereen die de auto parkeert in de nieuwe parkeergarage, dat de eerste anderhalf uur gratis kan doen.

Spiksplinternieuwe Aarhof

Of deze herziening voldoende is voor de gemeenteraad, zal in juli blijken. 'Ik vertrouw erop dat de raadsleden hun verstand gebruiken en instemmen. Wij krijgen er straks een spiksplinternieuwe Aarhof voor terug zonder er zelf een cent in te hoeven investeren als gemeente.'

HAL Holding wil als eigenaar van De Aarhof twee woontorens à 43 (elf verdiepingen) en 61 meter (zeventien verdiepingen) hoog bouwen. Geen sociale woningbouw, wel 45 procent aan middensegment-woningen. De rest valt ten prooi aan de duurdere sector.

Van de opbrengst van de 324 nieuw te bouwen appartementen wordt de sterk verouderde De Aarhof deels herbouwd en deels gerenoveerd. Ongeveer de helft van het winkelcentrum gaat plat. Het Aarhof-dak is niet sterk genoeg om woningen op te bouwen, daarom wordt dat deel gesloopt en opnieuw gebouwd. De andere helft krijgt een metamorfose waardoor zowel de binnen- als buitenkant vanaf 2026 als nieuw zal zijn.

Lees ook: Metamorfose Aarhof stap dichterbij, gemeenteraad akkoord met bouw tot 61 meter hoge woontorens