Wie is informateur Bruno Bruins en wat heeft de oud-minister met Alphen?

Foto: ANP
Foto: ANP
Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Wie vinden elkaar leuk en wie krijgen verkering met elkaar? Normaal gesproken zijn het vragen die perfect zouden passen in een datingshow, maar ze zijn op dit moment ook zeer van toepassing op de lokale politiek. Net als de meeste gemeenten is in Alphen aan den Rijn deze week een informateur aangesteld om te onderzoeken welke partijen ook écht een relatie met elkaar aan kunnen gaan. En met oud-minister Bruno Bruins is iemand gevonden die bekend is op Alphense bodem.

Alle stemmen zijn geteld en de winnaars zijn bekend. Na de verkiezingen van 16 maart wacht voor elke gemeente de volgende stap: het vormen van een coalitie voor de komende vier jaar. Om een eerste aanzet op weg daarnaartoe te geven, wordt een informateur ofwel verkenner aangewezen. Hij of zij krijgt als opdracht mee om alle opties op een rij te zetten en te adviseren welke mogelijke coalities het meest voor de hand liggen.

Meestal bepaalt de partij met het grootste aantal raadszetels wie als informateur aan de slag mag. Dat kan iemand uit de eigen gelederen zijn, maar net zo goed iemand van buitenaf. Een zwaargewicht op bestuurlijk of politiek niveau krijgt daarbij vaak de voorkeur. Zo is de gemeente Alphen aan den Rijn uitgekomen bij een voormalig VVD-minister: Bruno Bruins (58).

Nieuwe generatie leren kennen

Waarom de gelouterde politicus 'ja' heeft gezegd? 'Omdat ik het ontzettend leuk werk vind', reageert Bruins, die eerder al informateur is geweest in Leidschendam-Voorburg (2010), de provincie Zuid-Holland (2011) en Wassenaar (2014). 'Het is een prachtige manier om de nieuwe generatie politici te leren kennen. En het is hartstikke leuk dat je wordt gevraagd mee te denken over wat de beste samenwerking tussen partijen kan zijn in de komende vier jaar.'

De geboren Arnhemmer was zelf tussen 1994 en 2006 actief in de gemeente Den Haag. Eerst als raadslid voor de VVD en later als wethouder, een functie die hij zes jaar lang vervulde. Daarna belandde Bruins in de landelijke regering. Als opvolger van de huidige minister-president en partijgenoot Mark Rutte was hij iets meer dan zeven maanden staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet Balkenende III, totdat er vervroegde verkiezingen kwamen.

Onwel tijdens langdurig debat

Maar de meeste bekendheid verkreeg hij als minister voor Medische Zorg en Sport. Terwijl hij verantwoordelijk was voor het landelijke coronabeleid, werd Bruins in maart 2020 onwel tijdens een langdurig debat in de Tweede Kamer. Vanwege oververmoeidheid nam hij na iets minder dan 3,5 jaar ontslag als minister. Inmiddels is hij - na een jaar als interim-directeur bij de Haagse vervoerder HTM - sinds 1 september lid van de Raad van State en zegt hij zich 'heel goed en gezond' te voelen.

Voor zijn kortstondige klus als informateur in Alphen keert hij terug op bekend terrein. 'Mijn eerste baan was in Boskoop bij openbaarvervoerbedrijf Westnederland, wat nu Connexxion is. En een paar jaar later heb ik mede geopperd om een kabelbaan aan te leggen van station Alphen Centraal naar museumpark Archeon, maar dat is er nooit van gekomen. Dat zijn toch ervaringen die je je herinnert.'

Welke prille liefdes komen tot bloei?

Nog niet alle gemeenten hebben op dit moment een informateur aangesteld. Het merendeel dat al wél zover is, verwacht begin april een advies binnen te hebben over de kansrijkste coalities. Met andere woorden: dan wordt iets meer duidelijk welke prille liefdes daadwerkelijk tot bloei zullen komen.

Lees ook: Nieuw Elan wint gemeenteraadsverkiezingen, GroenLinks en RijnGouweLokaal verrassen