Woensdag stemdag: dit moet je weten over de verkiezingen op 15 maart

Foto: Mike Mourits

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Op woensdag 15 maart vinden de Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen plaats. De weersvoorspelling voor die dag ziet er goed uit: een graad of 8, overwegend droog en zo af en toe zelfs ruimte voor de zon. Waar moet je op letten voordat je naar het stembureau gaat en wat doe je als je nu nog geen idee hebt op wie je wilt stemmen?

Met de Provinciale Statenverkiezingen worden de 55 volksvertegenwoordigers gekozen in de provincie Zuid-Holland. Zij bepalen onder meer hoe de beschikbare ruimte in de provincie moet worden gebruikt, hoe vaak er treinen moeten rijden op het traject tussen Leiden Centraal en Utrecht Centraal en of dorpskernen aan randen van de bebouwde kom mogen uitbreiden met woningbouw, zoals de Gnephoekpolder bij Alphen aan den Rijn.

Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen oefen je ook indirect invloed uit op de landelijke politiek. Alle provincies samen kiezen namelijk de 75 leden van de Eerste Kamer, die de regering controleren en wetsvoorstellen goedkeuren of verwerpen.

Bij de waterschapsverkiezingen wordt het algemeen bestuur van het waterschap gekozen, dat verantwoordelijk is voor de waterhuishouding in de regio. Daar valt onder andere het beheer van dijken en sluizen, afspraken over de waterstand en zuivering van afvalwater onder.

Niet vergeten

Om woensdag te kunnen stemmen voor beide verkiezingen is het van belang dat je beide stempassen meeneemt naar het stemlokaal. Ook een geldig identiteitsbewijs is nodig. Dat bewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn. Kun je woensdag niet zelf naar een stembureau en wil je iemand anders laten stemmen? Dat kan nog met een zogeheten onderhandse volmacht. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Op de stempassen staat een stembureau in de buurt vermeld, maar daar hoeft een stem niet uitgebracht te hoeven worden. Dat kan in de gemeente Alphen aan den Rijn woensdag op 68 verschillende locaties. Alle stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur.

Een klein aantal adressen binnen de gemeente valt niet onder het Hoogheemraadschap van Rijnland maar onder het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Een stem uitbrengen voor dat laatste waterschap is alleen mogelijk in het stembureau Het Nutsgebouw in Zwammerdam.

Stemhulp

Nu nog geen idee op wie je tijdens de verkiezingen wilt stemmen? Er zijn verschillende online stemhulpen beschikbaar, waaronder Kieskompas voor de regio Zuid-Holland (Noord) en MijnStem voor het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Lees ook: Geen huizen kunnen bouwen vanwege waterpeil? ‘Flauwekul’

Bekijk hieronder de verkiezingsdebatten van Studio Alphen en Omroep West. Er is een debat over woningbouw met André de Jeu (Nieuw Elan), Anne Koning (PvdA) en Meindert Stolk (CDA), en er is een debat over de energietransitie met Gert van den Ham (D66), Berend Potjer (GroenLinks) en Ewald Kegel (Forum voor Democratie).