Woningcorporatie Woonforte verkoopt 525 woningen in aankomende vijf jaar

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Woonforte verkoopt in de aankomende vijf jaar in totaal 525 huurwoningen. Met de verkoop van een deel van het bestand van de woningcorporatie, ontstaat financiële ruimte om nieuwe woningen te bouwen. In de aankomende tien jaar gaat het volgens Woonforte om bijna 2500 nieuwe sociale huurwoningen in de gemeente Alphen aan den Rijn.

De woningen die Woonforte te koop zet komen beschikbaar voor prijzen die ongeveer gelijk zijn aan de taxatiewaarde. 'Met koopsommen rond de 220.000 euro komen zo meer betaalbare koopwoningen beschikbaar voor huishoudens met een middeninkomen', aldus de woningcorporatie.

Huurders die wonen in een woning die voor verkoop geselecteerd wordt, kunnen hun eigen huurwoning kopen. 'Dit is natuurlijk geen verplichting, zij kunnen gewoon blijven huren bij de corporatie.' Andere huurders van Woonforte krijgen voorrang als een woning vrijkomt voor verkoop. Zij betalen dan de taxatiewaarde en hoeven niet over te bieden.

Zelfbewoningsbeding

Mochten er geen huurders zijn die een woning willen kopen, dan komt deze beschikbaar voor de vrije markt. Daarbij geldt in principe het hoogste bod. Beleggers en pandjesbazen hebben daarbij het nakijken omdat er een zelfbewoningsbeding van kracht is.

'Daarin staat kort gezegd: als je die woning koopt, ga je er zelf wonen. En als je het verkoopt, moet je het ook weer verkopen aan iemand die er zelf gaat wonen en het voor eigen gebruik nodig heeft', legde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, eerder uit. 'Dat is een blijvend beding, dat heet een kettingbeding.'

InfoDesk

De woningcorporatie heeft een samenwerking gesloten met Drieman Garantiemakelaars en Koppes Makelaardij om vanaf volgend jaar de woningen te gaan verkopen. Via de Woonforte InfoDesk bij beide makelaarskantoren kunnen geïnteresseerden zich vanaf januari laten informeren over het kopen van een huurwoning.

Het aanbod van woningen die nu te koop staan of geselecteerd zijn voor verkoop is te vinden op de website van Woonforte.

Lees ook: Waarom verkoopt Woonforte sociale huurwoningen in tijden van oververhitte woningmarkt?

Bekijk hieronder een reportage die Studio Alphen eerder maakte over het verkopen van woningen door woningcorporatie Woonforte.