Ziendeweg wordt als proef afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Foto: Google Street View

AARLANDERVEEN/ZWAMMERDAM - Een deel van de Ziendeweg wordt voor een periode van negen maanden afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Het gaat om het stuk tussen Zwammerdam en de Achtermiddenweg in Aarlanderveen. De gemeente Alphen aan den Rijn wil hiermee bekijken of de weg op deze manier veiliger gemaakt kan worden voor fietsers.

Sommige gemotoriseerde voertuigen mogen de weg wel blijven gebruiken. Het gaat dan om bijvoorbeeld bewoners van aanliggende percelen of tractoren die de weg moeten gebruiken om terreinen te bereiken. Eigenaren van deze voertuigen kunnen daar een ontheffing voor aanvragen. Met een camerasysteem moeten kentekenplaten worden uitgelezen. Zodra voertuigen zonder ontheffing over de weg rijden, kan de gemeente ingrijpen. 'De eerste keer gaat het dan om een waarschuwing, vanaf de tweede keer bekeuren we', legt wethouder Kees van Velzen (CDA) uit. 

De wethouder verwacht dat de afsluiting vanaf april of mei van dit jaar in kan gaan. De totale kosten voor de proef worden geschat op 50.000 tot 75.000 euro.

Fietspaden

Om de weg verkeersveiliger te maken voor fietsers, zou het aanleggen van fietspaden ook een optie kunnen zijn. 'Maar dat wordt heel duur', zegt Van Velzen. 'Het realiseren van fietspaden daar zou een grote operatie zijn, omdat er nu geen ruimte is om die aan te leggen.' 

Mocht uit de proef blijken dat de Ziendeweg blijvend afgesloten kan worden voor doorgaand gemotoriseerd verkeer, dan is de aanleg van een fietspad langs die weg niet nodig. Als blijkt dat zo'n afsluiting toch niet wenselijk is, dan is de aanleg van een fietspad alsnog een oplossing voor de langere termijn.