Zo moet de verwachte kerstdrukte in goede banen worden geleid

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Om de verwachte kerstdrukte in het Alphense centrum in goede banen te leiden, neemt de gemeente diverse maatregelen. Zo zijn er in diverse straten en op de Alphensebrug pijlen op het wegdek aangebracht, die de looproutes benadrukken.

Ook in de Van Mandersloostraat en in de St. Jorisstraat zijn er pijlen te zien. 'Het zijn plekken in het centrum waar het winkelend publiek bij elkaar komt', legt een gebiedsadviseur uit. 'Als de brug bijvoorbeeld open staat, gaan mensen links en rechts van de weg wachten totdat ze er weer overheen kunnen. Dat is niet handig. Zo lopen mensen elkaar op de brug tegemoet.' Met de pijlen hoopt de gemeente dat mensen zoveel mogelijk rechts houden.

Donderdagmiddag lijkt het aanwezige publiek zich al aardig te houden aan de looproutes. Met name in de winkelstraten gaat het goed, rond de Alphensebrug blijkt dat lastiger. 'Mensen kiezen voor de snelste route. Daarom hebben we ook in een aantal bochten pijlen geplaatst.'

Zaterdagmarkt verplaatst

Op drukke momenten worden er pionnen geplaatst in de Van Mandersloostraat en de St. Jorisstraat, om de straten in tweeën te delen. Vanaf vrijdag 11 december zijn er gastvrouwen en -heren aanwezig, die het winkelend publiek herinerren aan alle coronaregels. Daarbij zullen ook Flowtz ingezet worden, de grote opblaasbare zwembanden van Nikki Langhout en Juul van Mil uit Alphen aan den Rijn. 'Zij kunnen het winkelend publiek attenderen op de anderhalve meter afstand', meldt de gemeente.

De zaterdagmarkt op en rond het Thorbeckeplein wordt verplaatst van zaterdag 26 december (tweede kerstdag) naar donderdag 24 december.

Lees ook: Eerste week mondkapjesplicht zonder boetes in Alphen, wel scheldpartijen