Zo staat het met de voedselproductie in onze gemeente

Foto: Michel Looyenstein

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Hoeveel voedsel wordt er in onze gemeente geproduceerd? Wie zijn de producenten? Waar is het te koop? Het zijn vragen die beantwoord worden in het onderzoeksrapport ‘Voedsel van eigen land’. Wethouder Relus Breeuwsma presenteerde de resultaten deze week aan lokale boeren op het gemeentehuis.

Het doel van het onderzoek was inzicht krijgen in de lokale voedselproductie, zodat daar beleid voor gemaakt kan worden. ‘Wij willen weten hoe we als gemeente een korte keten kunnen ondersteunen. Lokaal produceren en lokaal consumeren’, zegt wethouder Breeuwsma.

In het landelijk gebied van Alphen wordt 69 procent van het benodigde aantal calorieën in onze gemeente geproduceerd. ‘Dus Alphen is in zekere zin afhankelijk.’ Het zijn voornamelijk zuivelproducten die hier geproduceerd worden, maar ook veel aardappelen en spruiten. 

Winkel met streekproducten

Joyce van der Hulst uit Hazerswoude-Rijndijk verkoopt streekproducten in haar winkel VanHier. Ze is blij met de aandacht voor lokale producten. 'We krijgen zoveel negativiteit op ons af, dat je soms denkt: willen Nederlanders de boeren nog wel hebben? Terwijl we iets heel moois doen, voedsel produceren.' 

In kleine groepjes praatten verschillende lokale boeren met de gemeente. 'Voor ons is belangrijk dat de mensen weten dat we er zijn en dat ze de stap nemen om naar ons toe te gaan', zegt Van der Hulst. Zo heeft ze aangegeven dat ze graag bruine bordjes langs de weg zou willen hebben, waar haar winkel op komt te staan.

In het Hazerswoudse VanHier zijn producten uit de hele streek te krijgen. Iedere week maakt Joyce van der Hulst een rondje om de producten in de omgeving op te halen. 'De kaas en het brood lopen erg goed en ook onze eigen eieren gaan als een trein.'

Joyce van der Hulst in haar winkel Foto: VanHier

Meer bekendheid geven

De gemeente ziet voor zichzelf een rol als aanjager in het geheel. ‘We kunnen lokale producten gebruiken tijdens het VNG-congres bijvoorbeeld, of samenwerken met het Nationaal Schoolontbijt.’ Verder kan de gemeente faciliteren in het verbeteren van de verkooppunten door bewegwijzering en reclameborden.

Een andere manier om meer bekendheid te geven aan de lokale producten is een website en reclamecampagne rondom ‘Voedsel van eigen land’. Daarnaast kan er een streekproductenmarkt georganiseerd worden, of een open dag waarop boeren hun bedrijven kunnen presenteren aan een groot publiek.  

Actie

Joyce van der Hulst hoopt dat er in de toekomst nog meer gedaan wordt om de verkoop van streekproducten te stimuleren. 'Er zijn een hele hoop ideeën, iedereen maakt elkaar enthousiast. Nu is het belangrijk dat we dit vast gaan houden en uit gaan voeren. Maar ik ben heel blij met dit rapport, ik zie dat op dit moment heel positief in.'   

Volgens Relus Breeuwsma is Alphen aan den Rijn de eerste gemeente die een soortgelijk onderzoek doet. De resultaten worden ook gedeeld via diverse mediakanalen om de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn te informeren over de lokale voedselproductie en de locaties waar zij de producten kunnen krijgen.

Lees ook: Jonge zussen beginnen boerderijwinkel: ‘We doen het samen, met de meiden’