Zonnepanelen bij Máximabrug kapotgereden door onderhoudswagens

Het zonnepark bij de Maximabrug Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - De zonnepanelen bij de Máximabrug zijn kapot gereden door onderhoudswagens. Dat schrijft het Alphens college van burgemeester en wethouders in de beantwoording van raadsvragen door Filine Verloop (FvD). 

Verloop stelde de vragen, omdat ze het vervangen van de zonnepanelen lang op zich vond laten wachten. De raad gaf in november 2023 akkoord op het vervangen van het gehele zonnepark, maar daarna 'bleef het stil'. De zonnepanelen werken al sinds 2021 niet meer. 

Hogere kosten

Het college schrijft dat er drie offertes uitgevraagd zijn bij twee verschillende bedrijven. Een derde partij heeft onderzoek gedaan naar de staat van de zonnepanelen. De kosten voor het herstel zijn 130.000 euro. 

Eerder werd 78.000 euro begroot voor de operatie, maar de kosten zijn omhooggegaan. Het college schrijft dat dit komt door prijsstijgingen, een hoger aantal kapotte zonnepanelen dan verwacht en de kosten van het afvoeren van de panelen. 

Niet meer waterdicht

De zonnepanelen lijken stuk te zijn gegaan doordat er onderhoudswagens overheen zijn gereden. Een aantal zonnepanelen en waterdichte deksels die de besturingskasten moeten beschermen zijn daardoor stuk gegaan, aldus het college. 

Hierdoor is waterschade ontstaan. De gemeente kan de schade niet meer op het onderhoudsbedrijf verhalen, omdat het inmiddels failliet is. 

Het college erkent dat het herstellen van de schade lang heeft geduurd. Daarvoor tekent zij twee oorzaken op. Als eerst het onderzoek naar het functioneren van de zonnepanelen en het zoeken naar een oplossing. Verder geeft het college aan dat er personeelswisselingen geweest zijn en dat daardoor zaken zijn blijven liggen. 

Lees ook: ‘Niet goed nagedacht’ over zonnepanelen Máximabrug, die al jaren stuk zijn