Zuid-Holland wil provinciale grond gebruiken voor asielopvang

Foto ter illustratie Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Zuid-Holland wil locaties die eigendom zijn van de provincie gebruiken voor asielopvang. Het college van Gedeputeerde Staten onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor 'tijdelijke inzet van provinciale gronden' voor de opvang van asielzoekers. 'Hiermee wil het college een bijdrage leveren aan de snelle realisatie van opvangplekken om de druk op Ter Apel en andere opvanglocaties te verlichten.'

De provincie, die zowel grond als gebouwen in bezit heeft, kan volgens een woordvoerder nog niet aangeven om welke gronden het gaat. Zuid-Holland bespreekt dit eerst met de betrokken gemeenten.

Zuid-Holland heeft van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) de opdracht gekregen om bijna 20.000 asielopvangplekken te regelen. De dichtstbevolkte provincie van Nederland heeft daarmee met afstand de grootste opgave, maar slaagt er al jaren niet in om voldoende plekken te realiseren. Ruim een maand geleden stond de teller op iets meer dan 9000 plekken voor alle soorten van asielopvang.

Spreidingswet intrekken

In de begin dit jaar aangenomen spreidingswet staat dat Zuid-Holland voor de komende twee jaar 19.776 opvangplaatsen moet hebben. PVV, VVD, NSC en BBB kondigden onlangs in hun hoofdlijnenakkoord echter aan dat ze de spreidingswet weer willen intrekken.

Van der Burg deed halverwege vorige maand weer een noodoproep, omdat sprake is van een 'urgente situatie in de asielopvang'. Hij heeft voor juli 12.000 extra opvangplekken nodig. De staatssecretaris vroeg gemeenten 'met spoed' om 5000 tijdelijke plekken en gaf daarbij ook een verdeling per provincie. Voor Zuid-Holland zijn dat 800 plaatsen. Daarnaast biedt het rijk eigen gronden aan, om daarop grote opvangpaviljoens te maken.

Urgentie

'De brief van 15 april gaf de urgentie duidelijk aan', zegt een woordvoerder van het Zuid-Hollandse provinciebestuur. 'We kijken nu ook naar eigen, provinciale gronden om opvang mogelijk te maken.'

Lees ook: Volop vragen en zorgen, maar wel brede steun voor tijdelijk azc in Alphen