1,5 uur gratis parkeren kost ondernemers jaarlijks 2 ton: ‘Een reële bijdrage’

Foto: Google Street View

ALPHEN AAN DEN RIJN - Om de eerste anderhalf uur parkeren in gemeentelijke parkeergarages gratis te maken, dienen Alphense ondernemers 200.000 euro per jaar bij te dragen. Volgens Elles in 't Veld, voorzitter van Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA), is dat 'een reële bijdrage'.

Wethouder Relus Breeuwsma (CDA) noemde de bijdrage van ondernemers 'een absolute randvoorwaarde' om het plan door te laten gaan. Die voorwaarde kwam volgens In 't Veld niet uit de lucht vallen. 'Samen zijn we tot dit voorstel gekomen', aldus de voorzitter van de VOA. Vanaf het eerste kwartaal van 2023 zou de bijdrage geleverd moeten worden. 'Daar wordt heel hard aan gewerkt. Dat moet haalbaar zijn.'

Wanneer de eerste anderhalf uur parkeren gratis wordt, betekent dat een flinke kostenderving voor de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat moet opgevangen worden door onder andere de parkeertarieven te verhogen, de parkeertijden uit te breiden en dus ook met een bijdrage van de ondernemers. Kostendekkend is het daarmee niet. De gemeente moet zelf in 2022 nog zo'n 300.000 euro bijtellen, in 2023 naar verwachting zo'n 490.000 euro en een jaar later 636.000 euro.

Gelijk speelveld

Volgens In 't Veld moet het plan een 'gelijk speelveld' opleveren in Alphen aan den Rijn, omdat in andere winkelgebieden het parkeren (gedeeltelijk) gratis is. 'Ook als je kijkt naar gemeenten om ons heen, daar is heel vaak anderhalf uur gratis parkeren. Het centrum is de enige plek waar dat nog niet is. Het is één van de criteria die belangrijk is voor een bezoeker om ergens te gaan winkelen.'

Binnenkort dient de Alphense gemeenteraad een definitief oordeel te vellen over het plan. Als de raad instemt, zou de eerste anderhalf uur parkeren in de gemeentelijke garages vanaf 25 november al gratis kunnen worden.

Lees ook: Eerste 1,5 uur gratis parkeren in Alphense garages mogelijk eind november van start