Eerste 1,5 uur gratis parkeren in Alphense garages mogelijk eind november van start

ALPHEN AAN DEN RIJN - De eerste anderhalf uur gratis parkeren in garages in het centrum van Alphen aan den Rijn lijkt er nu toch echt te gaan komen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de Alphense gemeenteraad voor om dat vanaf 25 november in te laten gaan. Goedkeuring van de raad én een bijdrage van 200.000 euro, die jaarlijks opgehoest moet worden door Alphense ondernemers, zijn daarvoor van belang.

Dat gaat inhouden dat het parkeren in gemeentelijke parkeergarages in Alphen aan den Rijn de eerste anderhalf uur gratis wordt. Na die anderhalf uur betalen automobilisten 2,50 euro per uur in de garages. Nu is dat nog 1,80 euro per uur. Ook het tarief om te parkeren op straat in het centrum van Alphen aan den Rijn wordt verhoogd van 1,90 euro naar 2,50 euro.

Het plan heeft betrekking op de parkeergarages Castellum (onder het gemeentehuis), Aarhof, het parkeerdek boven supermarkt Hoogvliet aan de Julianastraat en het parkeerterrein Bospark aan de Laan der Continenten.

Daartegenover staat dat de parkeerperiode in de garages wordt aangepast. Van maandag tot en met zaterdag gelden de tarieven straks van 9.00 tot 21.00 uur. Nu geldt vanaf 18.00 uur nog een speciaal avondtarief van 0,90 euro per uur, met uitzondering op de koopavond op vrijdag. Ook op straat gaan de parkeertarieven tot 21.00 uur gelden. Op zondagen blijft het gratis om te parkeren.

Bekostiging

Het gaat in 2022 nog zo'n 300.000 euro kosten om de eerste anderhalf uur parkeren gratis te maken. Dat gaat de gemeente Alphen aan den Rijn dekken. In de jaren daarna verwacht de gemeente 1,1 miljoen euro per jaar minder inkomsten uit het parkeren in garages te ontvangen. De verhoogde tarieven en het verruimen van de parkeerperiode moeten dat enigszins opvangen. In 2023 kost het de gemeente naar verwachting nog zo'n 490.000 euro, een jaar later 636.000 euro.

Ook dienen de Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA) en Stichting Centrummanagement jaarlijks 200.000 euro bij te dragen. Wethouder Relus Breeuwsma (CDA) noemt die bijdrage als een belangrijke randvoorwaarde. Mochten ze daar in het eerste kwartaal van 2023 niet aan willen of kunnen voldoen, stopt het eerste anderhalf uur gratis parkeren per direct. 'De bal ligt nu echt bij de ondernemers', aldus Breeuwsma.

Ellenlange aanloop

Het plan om de eerste anderhalf uur parkeren in garages in het Alphense centrum gratis te maken, kent een lange geschiedenis. Al geruime tijd spreken de gemeente Alphen aan den Rijn, VOA en Stichting Centrummanagement hierover. In 2017 stopte Tseard Hoekstra als wethouder namens de VVD in Alphen toen zijn plan voor een proef met gratis parkeren in de garages niet kon rekenen op steun van de andere coalitiepartijen. In november 2021 ging het doorzetten van het plan in eerste instantie niet door, toen SGP-raadslid Hans van Kuijk per ongeluk tegen het plan stemde. Die stem bleek doorslaggevend te zijn.

In januari van dit jaar volgde herkansing voor het plan. Er werd een motie aangenomen in de gemeenteraad waarin stond dat het gratis parkeren in garages vanaf 1 juli in zou moeten gaan. Dat bleek te ambitieus. Het college van burgemeester had meer tijd nodig om met een compleet plan te komen. Dat plan gaat nu naar de gemeenteraad, die er binnenkort een definitief besluit over moet nemen.