14 jaar cel geëist tegen vader die vrouw en dochter neerstak in Diamantstraat

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - De vader van het gezin uit de Diamantstraat in Alphen aan den Rijn, die vorig jaar mei zijn vrouw en dochter neerstak in hun woning, heeft zijn vrouw neergestoken omdat zij overspel had gepleegd en omdat zijn oudste dochter een relatie onderhield met een Arabier. Tot die conclusie is het Openbaar Ministerie gekomen.

Verdachte Adham S. handelde volgens de officier van justitie uit eerwraak. De man kon niet verkroppen dat zijn vrouw seks had met een andere man en dat zijn dochter verliefd was op een Arabische man in Turkije. Hij pakte tijdens een ruzie een vleesmes uit de keuken en stak in op beide slachtoffers. Het Openbaar Ministerie eist veertien jaar gevangenisstraf tegen de verdachte.

'Mijn volk en ik zijn kapot gemaakt door Arabieren. Moet ik iemand uit dat volk dan toevertrouwen aan mijn dochter? Voor mij was dat niet acceptabel', bepleitte Adham S., zelf van Koerdische afkomst, tegenover de rechtbank. 'Ze wilde daar niet met mij over praten. Ze accepteerde mij niet en zei dat ik haar vader niet was.'

Vijf messteken

Op 28 mei 2019 stak de nu 42-jarige man zijn vrouw (destijds 32 jaar) en dochter (destijds 17 jaar), ieder met vijf messteken, neer in hun flatwoning aan de Diamantstraat in Alphen aan den Rijn. Het meisje werd ter plekke in de woning geopereerd door een met een traumahelikopter ingevlogen arts. Wekenlang lagen beide zwaargewonde slachtoffers op de intensive care te vechten voor hun leven. Zowel de moeder als de dochter hebben de steekpartij overleefd, maar hebben nog dagelijks pijn van de verwondingen.

Ook het twee jaar jongere zusje van de zwaargewonde dochter was thuis. Zij raakte lichtgewond aan haar hand toen zij vader probeerde tegen te houden. Een andere dochter en een zoon waren die bewuste dinsdagavond niet thuis. De vader werd buiten de Diamantflat gearresteerd en zit tot op de dag van vandaag vast. Het gezin woont sinds vorig jaar juni op een geheim adres buiten de gemeente Alphen aan den Rijn. In een slachtofferverklaring stelt zijn vrouw dat zij bang is dat zodra de verdachte vrijkomt, hij wraak neemt op haar of haar familie.

Het Openbaar Ministerie verdenkt verdachte Adham S. van twee keer poging tot doodslag. Voor poging tot moord, namelijk dat de vader met voorbedachten rade heeft geprobeerd de slachtoffers van het leven te beroven door hen meerdere malen te steken in de borststreek, is volgens de officier van justitie te weinig bewijs. De advocaat van de verdachte vindt dat haar cliënt niet weg mag komen met een korte celstraf, maar vindt veertien jaar te lang. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Vader voelde zich vernederd

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zei de verdachte donderdag zich niet te kunnen herinneren dat hij zijn vrouw en dochter heeft neergestoken. Van de politie zou hij hebben gehoord wat er is gebeurd. De man zegt geen reden te hebben om te twijfelen over wat de politie zegt. Op de avond van het familiedrama was de verdachte onder invloed van drank.

Het uit Syrië gevluchte gezin was een jaar in Nederland. De verdachte beweert sinds hun vertrek naar Nederland aanhoudend tot op het bot vernederd te zijn door beide slachtoffers. De kinderen zeggen dat er al ruzies zijn sinds het begin van hun huwelijk. De vader zou hun moeder de voorbije jaren meerdere malen hebben mishandeld.

'Ik was een stuk vuil voor mijn vrouw. Ze zei dat ik geen man ben', sprak Adham S. Hij stelt dat pogingen om te scheiden of om terug te keren naar Turkije of Syrië niet slaagden. Volgens de verdachte zijn de vrouw en dochter van de man de grootste boosdoeners. 'Ze zijn zelf schuldig aan wat is gebeurd, zij hebben mij tot deze wanhoopsdaad gebracht.'

Lees ook: Steekpartij Diamantstraat is familiedrama: vader steekt vrouw en twee dochters neer