Alphen aan den Rijn krijgt groot stadion voor kunstrijden

Alphen aan den Rijn krijgt een groot stadion voor kunstschaatsen. Het nieuwe ijsstadion, de Dutch Oval, krijgt als eerste in West-Europa een permanente A-status voor kunstrijden, aldus J. Gijsman van projectbureau Alphen on Ice maandagmiddag. Met het complex is een investering gemoeid van 68 miljoen euro. De bouw begint in 2007. De opening staat gepland voor 2008. Van de zijde van de internationale schaatsbond ISU is volgens Gijsman positief gereageerd, in West-Europa is de ISU tot dusver aangewezen op banen die speciaal voor grote toernooien worden aangelegd. Vaste banen met alle faciliteiten zijn er wel in bijvoorbeeld Japan, de Verenigde Staten en Canada, aldus Gijsman.
De eerste plannen voor het Alphense ijsstadion dateren van 2003. Aanvankelijk zouden er ook bioscoopzalen, winkelruimte en een mega-disco in komen, maar deze voorzieningen komen nu in een apart aangrenzend gebouw.
In de jongste plannen herbergt de Dutch Oval, dat op het bedrijventerrein Hoorn-West komt, twee kunstijsbanen van 30 bij 60 meter en een 400 meter baan voor lange baan schaatsen. Deze krijgt een B-status en komt niet in beeld voor internationale toernooien. Bij de banen voor kunstrijden zijn tot 15.000 zitplaatsen mogelijk.

(bron: AD Sportwereld)