Alphense wethouder snapt kritiek op woningbouw niet: ‘Teleurstellend dat mensen nog langer op woning moeten wachten’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – Met plannen voor woningbouw die in totaal duizenden woningen op moeten leveren, wil de gemeente Alphen aan den Rijn het tekort aan woningen tackelen. Toch loopt het proces niet helemaal van een leien dakje. ‘Overal waar we binnenstedelijk willen bouwen, zien inwoners belemmeringen. Ze willen het niet in hun achtertuin en hebben dan allemaal bezwaren', vertelt wethouder Gerard van As tegen Studio Alphen.

De Alphense wethouder is realistisch, maar baalt ook van de tegenslag door bezwaren. ‘Het hoort erbij en ik kan ook wel tegen een stootje. Ik vind het echter teleurstellend dat mensen die een woning nodig hebben nog langer moeten wachten totdat we kunnen gaan bouwen.’

Duizenden woningen erbij

Op meerdere plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn worden nieuwe woningen gebouwd, zoals in de nieuwe Boskoopse woonwijken Florissant Wonen en Koopse Glorie. Ook worden verschillende gebieden onderzocht voor mogelijke nieuwbouw: bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn bij de Dillenburg en de Diamantstraat.

Daarnaast zijn er onder andere al plannen gemaakt voor woningbouw in Alphen aan den Rijn bij de Rijnhaven, Euromarkt, Winkelcentrum De Aarhof en Nieuwe Sloot-Zuid. In Benthuizen aan de Christinastraat en in Aarlanderveen bij de Jacob van Damstraat. ‘De gemeente probeert stedenbouwkundig alles zo goed mogelijk in te passen op een nette manier’, legt de wethouder uit.

Bij Winkelcentrum De Aarhof moeten er ongeveer 310 woningen worden gebouwd en in Nieuwe Sloot-Zuid zo’n 350. ‘Dan zitten we al bijna op 700 woningen en met de 700 woningen van de Euromarkt erbij zouden we ongeveer tot 1400 komen. Met de nieuwbouw in de Rijnhaven komen er nog 3000 woningen bij’, somt Van As op.

‘Jongere generaties behouden voor demografische opbouw’

‘We moeten bouwen om de woningnood op te lossen. Dus we willen meters maken om ervoor te zorgen dat ook de jongere generaties gehuisvest worden’, verklaart de wethouder.

De gemeente hoopt volgens Van As in te kunnen lopen op de toestroom van het aantal woningzoekenden. ‘Zeker de jongere generatie willen we binnen boord houden. Dat heeft een belangrijke bijdrage aan de demografische opbouw van de gemeente. We willen de mensen niet de stad uit jagen, maar ervoor zorgen dat ze hier welkom zijn en kunnen wonen.’

Lees ook: Weerstand tegen nieuwe woningen bij Nieuwe Sloot: ‘Inwoners hebben helemaal geen last van hoge woningbouw’