Alternatief Aarhof-plan ontwikkeld: ruim 200 woningen zonder woontorens

Foto: Zicht vanaf Aarkade
Foto: Zicht vanaf Aarkade
Foto: Zicht vanaf De Vest
Foto: Zicht vanaf De Vest
Foto: Zicht vanaf Van Boetzelaerstraat
Foto: Zicht vanaf Van Boetzelaerstraat
Foto: Zicht vanuit Van Mandersloostraat
Foto: Zicht vanuit Van Mandersloostraat
Foto: Zicht vanuit Van Mandersloostraat
Foto: Stadstuin op dak De Aarhof
Foto: Stadstuin op dak De Aarhof
Foto: Parkeerdek De Aarhof
Foto: Parkeerdek De Aarhof
Foto: Parkeerdek De Aarhof
Foto: Hofwoningen
Foto: Overzichtsimpressie De Aarhof

ALPHEN AAN DEN RIJN - Twee woontorens van respectievelijk 61 (zeventien verdiepingen) en 43 meter (elf verdiepingen) hoog zijn de blikvangers van het grote metamorfoseplan voor het Alphense winkelcentrum De Aarhof. Tot afgrijzen van een aantal omwonenden. Twee van hen, een echtpaar en allebei vastgoedondernemer, hebben een alternatief laten ontwerpen. Met minder woningen, maar wel allemaal 'betaalbare woningen'. En, zonder woontorens.

Volgens initiatiefnemer Anjo van der Toorn kunnen met een maximale bouwhoogte van vijf verdiepingen 213 woningen (61 studio's, 124 appartementen en 28 groeiwoningen) gebouwd worden op en rond De Aarhof. Het zijn allemaal zogeheten betaalbare woningen. In het nu voorliggende plan van De Aarhof-eigenaar HAL Holding staan 300 nieuwe appartementen ingetekend waarvan 140 behoren tot het 'betaalbare segment'. Voor sociale huurwoningen is geen plek.

Bij 'betaalbare woningen' heb je het over sociale huurwoningen (huurprijs tot circa 750 euro per maand), huizen die behoren tot de middenhuur (huurprijs 750 tot circa 1000 euro per maand) en woningen met een koopprijs die ligt onder de grens voor de nationale hypotheekgarantie (325.000 euro).

Met 211 parkeerplekken op het bestaande parkeerdek van De Aarhof en 98 plaatsen op een aan te leggen parkeerlaag onder nog te bouwen woningen, wordt volgens Van der Toorn voorzien in het benodigde aantal parkeerplaatsen. Haar motivatie: geen hoge bijdrage die de gemeente Alphen aan den Rijn hoeft te leveren, in tegenstelling tot het plan van HAL Holding. HAL wil dat de gemeente 8,5 miljoen euro investeert in een nieuw te bouwen parkeergarage.

Woensdag politiek debat

Het alternatieve plan voor De Aarhof wordt woensdag overhandigd aan de gemeenteraad. Die avond staat een tweede politieke debat over de metamorfose van De Aarhof op de agenda. Een week later wil de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van het winkelcentrum in het Alphense stadshart.

Daarnaast wordt woensdag door Van der Toorn, namens de door haar opgerichte stichting De Stem van Alphen, een petitie overhandigd. Ruim 1100 handtekeningen van tegenstanders van het Aarhof-plan zijn verzameld.

Schaduw

Tijdens het eerste politieke debat, een maand geleden, refereerde Van der Toorn aan onder meer de schaduw, wind, geluid en trillingen die de twee woontorens in haar overtuiging gaan veroorzaken in het centrum. Volgens verantwoordelijk wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) is berekend dat de schaduw terecht komt op bestaande bebouwing en op het water. Ook de drie andere bezwaren verklaart Van As op basis van het gedane onderzoek ongegrond.

De gemeenteraad heeft aangegeven te vertrouwen op de berekeningen uit het gemeentelijke onderzoek. In meerderheid hebben de raadsleden geen probleem met de hoogte van de woontorens à 61 en 43 meter. Wel zouden zij graag zien dat een groter aantal dan 140 van de 300 appartementen 'betaalbaar' wordt. Daarnaast wil een meerderheid van de gemeenteraad niet dat de gemeente 8,5 miljoen euro meebetaalt aan de nieuwe parkeergarage.

100 miljoen euro

Volgens wethouder Van As en De Aarhof-eigenaar HAL Holding is de bouw van twee tientallen meters hoge woontorens de enige optie om het sterk verouderde winkelcentrum te vernieuwen. De beoogde verbouwing staat geraamd op 100 miljoen euro. Uit de opbrengsten van de beoogde 300 appartementen boven op De Aarhof wil HAL Holding de verbouwing financieren.

Bekijk ook: Dit zijn de impressies van De Aarhof ná de grote metamorfose die HAL Holding en wethouder Van As voor ogen hebben

Lees ook: Het verloop van het eerste politieke debat in maart: politiek heeft meer kritiek op nieuwe parkeergarage dan op tot 61 meter hoge woontorens