Ashram, Scala, Wellant verplichten mondkapje; Groene Hart, Coenecoop niet

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Op alle middelbare scholen in de gemeente Alphen aan den Rijn, met uitzondering van de Groene Hart-vestigingen en het Coenecoop College, is het verplicht om een mondkapje te dragen. Het Ashram College, Scala College en Wellantcollege zeggen op die manier eenduidigheid te willen uitstralen.

'Een dringend advies zorgt voor verwarring en ook voor vragen bij collega's en leerlingen', legt Wellantcollege-directeur Johan Wijnhorst uit. Het dragen van een mondkapje op scholen wordt zeer dringend geadviseerd door het kabinet. Als het aan de regering ligt volgt in november een landelijke verplichting, maar dat is op dit moment uit juridisch oogpunt niet af te dwingen.

Iedereen moet zelf een mondkapje meenemen. 'Indien een leerling geen masker bij zich heeft, zal hij in de gelegenheid worden gesteld om er een te kopen op school of gaat hij terug naar huis om er een te halen', heeft het Scala College besloten. 'Het mondkapje is verplicht bij elke verplaatsing in het gebouw, behalve in lokalen en kantoren', aldus Ashram College-directeur André Hol.

Ouders

Waar het Ashram College, als onderdeel van scholenorganisatie SCOPE, de mondkapjes verplicht, doen de Groene Hart-scholen van datzelfde SCOPE het niet. 'Wij houden het bij een zeer dringend advies en proberen de ouders mee te geven dat het eigenlijk niet anders kan dan dat hun kind een mondkapje draagt', zegt Piet Jansen (voorzitter College van Bestuur).

Ook op het Boskoopse Coenecoop College is het niet verplicht, maar wordt het dragen van een mondkapje wel zeer dringend geadviseerd. De middelbare school zegt daarmee het landelijke beleid op te volgen. Zodra een landelijke mondkapjesplicht komt, wordt het ook op het Coenecoop verplicht.

mboRijnland

mboRijnland, de mbo-school in Alphen aan den Rijn, heeft ook een verplichting afgekondigd. 'In het lokaal mag het mondkapje af als je zit. Wat betreft praktijklokalen volgen we de richtlijnen van de branche. Dit betekent dat een kok geen mondkapje hoeft te dragen, maar dit bij een doktersassistent wel wordt aangeraden', reageert mboRijnland.