Beoogde weg om Weidelanden valt slecht, Hazerswoude-Dorp smeekt (provincie) om tunnel

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-DORP - Een weg om de woonwijk Weidelanden heen? Bewoners van dit deel van Hazerswoude-Dorp vinden het vorige week door verkeerswethouder Kees van Velzen (CDA) gepresenteerde plan helemaal niks. Volgens hen is er maar één oplossing: een tunnel onder het huidige kruispunt Gemeneweg (N209)/Dorpsstraat. Maar, daar wil de provincie niet aan en volgens Van Velzen is de nieuwe weg om Weidelanden óók dan nog nodig.

Marco Verdegaal koopt enkele jaren geleden een huis aan de Fluitenkruid. Naar eigen zeggen heeft hij 'veel geld betaald' voor een woning met een vrij uitzicht op de polder. Maar dat gaat verdwijnen zodra direct aan de andere kant van de sloot een nieuwe weg wordt aangelegd. 'Ik kan met mijn hengel de auto's aanraken', zegt Verdegaal, als hij in zijn achtertuin staat.

'In het stedenbouwkundige plan staat duidelijk beschreven hoe de nieuwbouwwijk vormgegeven wordt. De west- en zuidkant van Weidelanen zijn poldergericht, dus dat betekent niet een weg langs je huis', meent de Hazerswoudenaar. 'Ons uitzicht, genietend van de flora en fauna, wordt volledig overhoop gehaald door een weg. Dat is totaal onacceptabel.'

Breitnerlaan

Niet alleen de Weidelanden-bewoners zijn tegen, ook mensen die aan de Breitnerlaan wonen. De nieuwe weg moet vanuit de polder precies voor het huis van Ronald Hoefnagel en zijn vriendin, aantakken op de bestaande 30 kilometer per uur-infrastructuur. 'Je kunt dan natuurlijk 'vertragende maatregelen' treffen voor het extra verkeer in de straat, maar iedereen snapt zelf wel dat die maatregelen er niet voor gaan zorgen dat de kinderen die hier in de wijk wonen, nog kunnen blijven spelen.'

Van Velzen weerspreekt dat op zijn beurt. 'Ja, elke weg in een dorp heeft een gevarenrisico. Maar dat argument nu opvoeren, is niet goed. Wij praten nog niet over inrichting', verdedigt de wethouder zich. 'Dit is een politiek besluit, later komt het besluit over de inrichting van de weg. En pas dan gaan we praten over de verkeersveiligheid en kijken hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen.'

'Het paaltje'

Zolang er geen tunnel ligt onder Hazerswoude-Dorp, zijn in de ogen van Paul Tap, voorzitter van het bewonersoverleg, andere maatregelen te bedenken die afdoende zijn. Zo zou hij graag zien dat de gemeente wat doet aan het sluipverkeer. 'Maar ook 'het paaltje' bij de Jan van Eycklaan moet eruit. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het verkeer beter gaat doorstromen in het dorp', vindt Tap.

Maar daar zijn de bewoners rond de Jan van Eycklaan, en dan met name de Zilverschoon, op hun beurt weer niet blij mee. Om precies dezelfde reden als de mensen die aan de Breitnerlaan wonen. Zij vrezen onveilige verkeerssituaties. Wel wordt na de lockdown 'het paaltje' op de Jan van Eycklaan voor een halfjaar verwijderd voor een pilot. De gemeente wil onderzoeken wat dat betekent voor de doorstroming van het verkeer en de veiligheid in de wijk.

Begrip voor Weidelanders

Hazerswoudenaren die elders in het dorp wonen en op straat door Studio Alphen gevraagd worden naar hun mening, willen veelal niet reageren voor camera. Wel zeggen zij over het algemeen blij te zijn dat de maatregelen niet bij hun in de straat genomen worden. De laatste jaren hebben tal van mogelijke oplossingen de revue gepasseerd en keer-op-keer afgeschoten. De maatregelen doen altijd 'ergens' in Hazerswoude-Dorp 'pijn'.

Imre heeft het wat dat aangaat met de Weidelanders te doen. Zelf woont hij in de Rubenslaan. 'Ik kan me de boosheid bij de bewoners zeker voorstellen. Zij hebben er ook niet voor gekozen om op een plek te gaan wonen waar je contant verkeer voor je huis hebt rijden.'

Toverwoord

Het toverwoord in Hazerswoude-Dorp is 'tunnel'. Want daar is vrijwel iedereen het over eens: dat is dé oplossing. 'Geld kun je tegenwoordig makkelijk lenen. Je kunt het beter in één keer goed regelen, dan aan te komen met kleine oplossingen. Want dat gaat gewoon niet werken', roept Paul Tap de provincie Zuid-Holland op. Maar de provincie wil de komende jaren geen tientallen miljoenen euro's uittrekken voor een tunnel.

Daarnaast zegt wethouder Van Velzen dat de nu beoogde maatregelen, een weg om Weidelanden heen en een extra rotonde aan de noordkant van Hazerswoude, ook nodig blijven als die tunnel er op lange termijn ooit komt. 'Ook dan moet het verkeer Hazerswoude in en uit kunnen rijden via de Gemeneweg.'

Provinciebestuur

Volgende week donderdag, op 11 februari, is het eerste politieke debat. Een week later moet de gemeenteraad een besluit nemen. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft van de provincie tot 1 maart de tijd gekregen om een besluit te nemen. Daarna moet de provincie op zijn beurt de knoop doorhakken.

De hoop van inwoners van Hazerswoude is gevestigd op de provincie. Zij wensen dat tóch geld wordt vrijgemaakt om een tunnel aan te leggen onder het dorp door. Vooralsnog wijst niets erop dat het provinciebestuur van plan is om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.