Bietenoptocht na 51 jaar erkend als immaterieel erfgoed

Foto: ECB
Foto: ECB

ALPHEN AAN DEN RIJN - De Bietenoptocht in Benthuizen is afgelopen zaterdag erkend als immaterieel erfgoed door de gemeente Alphen aan den Rijn. De kinderen in het dorp liepen de optocht waarmee de oogst van suikerbieten gevierd wordt voor de 51ste keer. 

Het thema van dit jaar was 'circus'. 's Morgens werden er ongeveer 75 bieten opgehaald, die de deelnemers omtoverden tot clowns, acrobaten, circusdieren, circustenten en een circusdirecteur.  

Oorkonde voor immaterieel erfgoed

Voordat de optocht met bieten en lampionnen van start ging, nam wethouder van cultuur Anouk Noordemeer het woord. Zij was naar Benthuizen gekomen om aan te kondigen dat de Bietenoptocht opgenomen wordt in het gemeentelijk register als immaterieel erfgoed.

Na de uitreiking van de bijbehorende oorkonde, ging de Bietenoptocht onder leiding van Drumfanfare Altesa uit De Zilk van start. Ook de wethouder liep samen met haar kinderen de optocht mee. Langs de route stond veel publiek om te kijken naar alle lichtjes, versierde bieten en kleurrijke lampionnen.

Voor iedereen een prijs

Weer terug bij de molen, volgde de prijsuitreiking. Aan de jury, Conny en Rob van Daalhoff, was het de taak om uit alle kunstwerken de winnaars aan te wijzen. De winnaars mochten met de gewonnen cadeaubon wat uitzoeken bij de speelgoedwinkel.

Na het fotomoment met de winnaars, kregen alle kinderen een zakje snoep. 

Lees ook: Kinderen lopen zaterdag de 51ste Bietenoptocht in Benthuizen