Burgemeester presenteert reeks maatregelen om overlast Edelstenenbuurt aan te pakken

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Door hangjongeren op de vingers te tikken als ze overlast veroorzaken, dagelijks het afval op te ruimen om de buurt een beter aanzicht te geven en preventief met families in gesprek te gaan hoopt burgemeester Liesbeth Spies de overlast in de Edelstenenbuurt in Alphen aan den Rijn teniet te doen. En wie niet luisteren wil, moet voelen. Het kan voor raddraaiers zelfs consequenties hebben voor hun huurcontract.

Na een zomer waarin een mishandeling plaatsvond, vernielingen werden aangericht en jongeren de politie bekogelden liet Spies een plan van aanpak opstellen om de overlast in te perken.

'Woningcorporatie Woonforte schakelt een tandje bij. Jongeren worden aangesproken op hun gedrag. Wie ('s avonds) hangt in de portieken wordt gevraagd ergens anders iets leuks te gaan doen', licht Spies toe in een interview met Studio Alphen. 'Goed gedrag belonen we en lik op stuk passen we toe op personen die de verkeerde kant opgaan.'

'In het snotje hadden'

In de afgelopen maand hebben zich geen nieuwe incidenten voorgedaan, voor zover bekend bij en gemeld aan de politie of de gemeente. Dagelijks ruimt de gemeente Alphen het afval op. Ook komt de wijkagent iedere dag langs, zijn buitengewoon opsporingsambtenaren er vaak te vinden en medewerkers van Woonforte houden toezicht. Jongerenwerkers en andere specialisten moeten helpen de jeugd op het juiste pad te krijgen en/of te houden.

'Jongeren worden ouder en we hopen dat zij het goede voorbeeld gaan geven. Die groep jongeren wordt van onderaf aangevuld. Dus wie we vijf jaar geleden in het snotje hadden, zijn nu misschien brave huisvaders geworden. Zij hangen niet meer, maar hun broertjes of zusjes wel. We willen families betrekken om dat scherper en beter te krijgen', hoopt Spies.

Is het dé oplossing? 'Daar hebben we natuurlijk geen garantie voor. Het feit dat we het vijf jaar geleden hebben geprobeerd en het nu opnieuw moeten doen, mag nooit een argument zijn om nu opnieuw je best te doen het beter te krijgen', vindt Spies.

Intimidaties

Meerdere ruiten en (auto)spiegels zijn in het voorjaar vernield. Bewoners voelen zich onveilig en zeggen geïntimideerd te worden. 'Er wordt heel veel gesproken over intimidatie. Maar er komen heel weinig meldingen bij ons als gemeente of bij de politie. Je moet het niet aan elkaar vertellen, maar ook neer te leggen bij instanties die er serieus mee aan de slag kunnen', roept Spies op.

De reden dat mensen geen aangifte durven te doen, is dat ze bang zijn voor hun eigen veiligheid. Ook al kan melding maken anoniem. 'We moeten namen en rugnummers proberen te krijgen, data te weten komen en we hebben nummerborden nodig. En dus mensen die bereid zijn om aangifte te doen.' Zolang aangiftes uitblijven is er ook geen juridische grondslag om cameratoezicht in te voeren.

De omgeving Diamantstraat, Briljantstraat, Saffierstraat en Topaasplantsoen heeft al jaren een hele slechte naam in Alphen. Er wonen mensen van 68 verschillende nationaliteiten en maar liefst 45 procent van alle werklozen in heel de wijk Ridderveld woont in deze straten.