Cultuurvisie gepresenteerd: poppodium keert terug, Castellum en Parkvilla in wachtkamer

Gepubliceerd op 24 april 2019 om 11.03 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een popprogrammeur die popoptredens gaat programmeren en sponsoren moet vinden voor het bekostigen van popconcerten, een cultuurmakelaar die ervoor moet zorgen dat culturele organisaties meer met elkaar samenwerken en het versoepelen van het vergunningenbeleid voor organisatoren van evenementen. Dat zijn drie belangrijke elementen uit de cultuurvisie van wethouder Leo Maat (GroenLinks).

Er gaat een poppodium komen, maar niet op één locatie. 'In alle kernen van de gemeente Alphen willen we cultuur brengen. Dat betekent dat je ook popmuziek kunt programmeren in bijvoorbeeld Flora Boskoop, Pleyn 68 in Hazerswoude-Rijndijk, de openlucht of plekken die nu nog niet bedacht zijn. Daardoor zijn we heel flexibel', licht Maat zijn besluit toe om geen poppodium op één locatie aan te wijzen.

Het is een beetje te vergelijken met het vroegere Popplatform Alphen, dat na het faillissement van Het Kasteel het beschikbare subsidiegeld verdeelde onder popmuziekinitiatieven. Werd dat destijds gedaan door vrijwilligers, nu zal een popprogrammeur in dienst genomen worden. Een verwachting over het aantal optredens per jaar, durft Maat nog niet te geven.

Geen nieuws over Castellum en Parkvilla

De toekomst voor Theater Castellum en kunst- en cultuurinstelling Parkvilla blijft nog ongewis. Dat beide organisaties blijven bestaan en in hun huidige pand blijven zitten, daar is geen discussie over, zegt wethouder Maat. Het was de bedoeling dat de cultuurvisie duidelijkheid zou verschaffen voor Castellum en Parkvilla, maar dat besluit wordt uitgesteld tot oktober.

Pas dan wordt bekend hoeveel subsidie Castellum en Parkvilla structureel gaan krijgen. 'We gaan kijken naar de begrotingen van beide organisaties. Het moeten realistische begrotingen zijn. Daarna gaan we afspraken maken over het budget dat zij krijgen', antwoordt Maat.

Omdat nog niet bekend is welke organisaties zich gaan vestigen in het Castellum-pand, kan Maat nu nog geen duidelijkheid scheppen over de toekomst van Castellum. De grote verbouwing die gepland staat gaat door. De aangekondigde verbouwing voor Parkvilla wordt op een lager pitje gezet. Alleen wat strikt noodzakelijk is, wordt aangepakt.

Oude raadhuis

Het oude raadhuis in het Burgemeester Visserpark in Alphen aan den Rijn behoudt een culturele bestemming. Popmuseum RockArt uit Hoek van Holland is de belangrijkste gegadigde. Maar er zijn volgens wethouder Maat meer belangstellenden. 'RockArt is nu een bedrijfsplan aan het opstellen en gaat onder meer aangeven hoeveel vierkante meters zij nodig heeft. Daarna kunnen we bekijken met welke initiatiefnemers we nog meer in zee kunnen', aldus Maat.

De doelstelling van wethouder Maat is om cultuur zichtbaarder te laten zijn. 'Voorop staat dat we mensen kennis willen laten maken met cultuur. Culturele bloei zorgt ervoor dat we een aantrekkelijke gemeente zijn. En door samen te werken zijn we sterk', vindt Maat.

advertentie advertentie