Deze ijsbaanscenario’s laat Alphense wethouder onderzoeken

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De Alphense wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) heeft bekendgemaakt welke scenario's hij uit laat onderzoeken om bij te dragen aan de nieuw te bouwen schaatshal in Leiden of om de schaatsverenigingen uit Alphen aan den Rijn (Rijnstreek), Boskoop (Otweg) en Koudekerk aan den Rijn (VIJK) op een andere manier te ondersteunen.

Scenario één is om het aan Alphen gevraagde deel (683.000 euro) voor de 333-meterbaan in Leiden volledig te betalen, een optie die medio oktober geen meerderheid haalde in de gemeenteraad. Scenario twee is de optie die een maand later net niet op een meerderheid in de Alphense politiek kon rekenen: 50 procent betaalt Alphen, 25 procent is een sociale lening - oftewel de schaatsverenigingen doen in opdracht van de gemeente Alphen wat terug voor de maatschappij - en 25 procent wordt door de gemeente Alphen geleend aan Rijnstreek, Otweg en VIJK. Scenario drie is dat de gemeente Alphen de helft betaalt en de schaatsverenigingen de helft. Subsidie verstrekken aan de schaatsverenigingen voor busvervoer naar de ijsbanen in bijvoorbeeld Den Haag of Leiden is scenario vier en het vijfde scenario is een tijdelijke mobiele 400-meter indoorbaan in Alphen zelf.

Daarnaast is het de bedoeling dat de schaatsverenigingen deel uit gaan maken van de sportvisie die de gemeente Alphen ontwikkelt en over ruim een half jaar presenteert. Op dat moment is er al maandenlang een besluit genomen over de ijsbaan in Leiden. Daarvoor komt de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn in januari bijeen. Dat is ook het moment dat wethouder Schotanus de scenario's heeft uitgewerkt en de gemeenteraad een keuze moet maken.

Lees ook: Leiden wil streep zetten door 333-meter ijsbaan