Finale oordeel gemeente Leiden over 333-meter ijsbaan weldegelijk pas in januari

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Flink wat consternatie in de Alphense politiek dit weekend. Het Leidsch Dagblad meldt dat het debat in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn om alsnog geld bij te dragen aan de bouw van de nieuwe schaatshal voor niets is geweest afgelopen donderdag, omdat de gemeente Leiden al lang en breed heeft besloten voor een 250-meterbaan te gaan en dat de kans op een 333-meterbaan vervlogen is.

'Fijn dat Leiden deze duidelijkheid verschaft als zij met mensen uit Alphen praat', reageert André de Jeu van Nieuw Elan getergd. Zijn wethouder Gert-Jan Schotanus heeft juist van zijn collega-wethouder in Leiden gehoord dat het definitieve besluit pas in januari 2019 genomen wordt. Dat heeft hij donderdagavond ook gezegd tijdens de gemeenteraadsvergadering. SP dreigt met een motie van wantrouwen als blijkt dat Schotanus de Alphense raad verkeerd heeft geïnformeerd.

Wat is de stand van zaken?

Op 30 oktober treedt wethouder Paul Dirkse van Leiden naar buiten met de mededeling dat er geen 333-meter ijsbaan komt. Aanleiding is de boodschap van Alphen om tot februari 2019 te wachten met een ijsbaanbesluit. Als de hal op verzoek van schaatsverenigingen wordt opgewaardeerd van een 250 naar 333-meterbaan, moet Alphen 683.000 euro bijleggen. De gemeente Alphen is diezelfde dag per brief geïnformeerd door wethouder Dirkse.

Een dag later, op 31 oktober, zegt een woordvoerder van wethouder Dirkse tegen Studio Alphen dat de wethouder een ander besluit had genomen als Alphen wél had ingestemd met meebetalen aan de ijsbaan. Dan was er weliswaar nog een gat geweest van één miljoen euro, maar daar was Dirkse dan het gesprek over aangegaan met de omliggende gemeenten, aldus de zegsvrouw.

Afgelopen donderdag wordt een nieuwe motie van maar net aan verworpen door de Alphense gemeenteraad. Het was een nieuwe poging om alsnog, en op dit moment al, te beslissen dat Alphen meebetaalt. Wel wordt besloten dat Alphen niet in februari maar op 10 januari 2019 al de knoop doorhakt over het meebetalen, zodat Alphen eerder beslist dan de Leidse gemeenteraad doet.

Leiden beslist op 24 januari 2019

De woordvoerder van wethouder Dirkse zegt maandag tegen Studio Alphen dat een collegebesluit in de maak is om te beslissen niet voor een 333-meterbaan te gaan en te stoppen met wachten op anderen, maar te beslissen de 250-meterbaan te bouwen. Mede vanwege de bouwkosten die met de week stijgen. Dat wordt het besluit van het college van burgemeester en wethouders in Leiden.

Dat collegebesluit wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van Leiden, die het finale oordeel gaat vellen. En dat finale oordeel wordt geveld op donderdag 24 januari 2019, zoals de Alphense wethouder Schotanus afgelopen donderdag mededeelde in de gemeenteraadsvergadering van Alphen aan den Rijn. In december staat er in Leiden een avond voor insprekers gepland en op 10 januari 2019 is er een commissievergadering van de gemeenteraad in Leiden.

En zo heeft het besluit van Alphen op 10 januari 2019 weldegelijk invloed op de beslissing van Leiden. Al zal dat het standpunt van het Leidse college niet veranderen. In dat geval moeten de 333-meterbaanvoorstanders erop hopen dat de gemeenteraad van Leiden, die het laatste woord heeft, hun college van burgemeester en wethouders gaat overrulen.

Lees ook: Helpt CDA in januari Alphense gemeenteraad aan meerderheid voor ijsbaan Leiden?