Dorpsbewoners boos over plannen voor tijdelijke opvang: ‘Het is allang besloten’

BENTHUIZEN/HAZERSWOUDE-DORP - 'Handjeklap', 'overrompelend', en 'pertinente leugens'. In uiterst felle bewoordingen laten inwoners van Benthuizen hun onvrede blijken over plannen om tijdelijke woningen voor Oekraïners en zogenoemde 'spoedzoekers' te bouwen. Op een drukbezochte bijeenkomst voor omwonenden wordt de gemeente Alphen aan den Rijn vooral een gebrek aan transparantie verweten.

Met ruim honderd mensen zit dorpshuis De Tas woensdagavond afgeladen vol. Zo vol zelfs, dat meer dan een handjevol bezoekers buiten de zaal moeten staan. In twee uur tijd worden de dorpsbewoners bijgepraat over de bouwplannen. Wat bedoeld is als een informatiebijeenkomst, ontaardt al vlug in een vragenvuur voor ambtenaren van de gemeente Alphen.

Aan het eind van de avond verwoordt een dorpsbewoner het sentiment onder vrijwel alle aanwezigen: 'We willen allemaal dat dit niet doorgaat.' Met het verzoek om de boodschap over te brengen aan het gemeentebestuur. Indirect bedoeld voor wethouder Gert Jan Schotanus (Nieuw Elan), die achter in de zaal zit maar niet meepraat over de twee weken geleden gepresenteerde plannen.

Asielzoekerscentrum op industrieterrein

De gemeente wil een tijdelijk asielzoekerscentrum op het Alphense industrieterrein Hoorn-West realiseren. Maar omdat er al sprake is van een toenemend huizentekort, moeten er ook tijdelijke woningen worden gebouwd in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp. Die zijn bestemd voor zowel eigen inwoners die naarstig op zoek zijn als vluchtelingen uit Oekraïne.

In beide dorpen heeft het college van burgemeester en wethouders twee locaties op het oog. Wat betreft Benthuizen zijn dat de Dijk (twintig woningen voor maximaal zestig mensen) en de Zegwaartseweg (zes woningen voor maximaal 24 mensen). Wel moet nog worden onderzocht of de grond, toegankelijkheid en verkeersveiligheid van de beoogde gebieden voldoen.

Alternatieve locaties aangedragen

Gaandeweg de informatieavond blijkt dat Benthuizenaren - tot hun grote ongenoegen - geen enkele gelegenheid hebben gehad om zelf locaties voor te dragen. Aan het pleidooi van een dorpeling om daarvoor alsnog de kans te krijgen, wordt gehoor gegeven. Tot en met volgende week vrijdag mogen er alternatieve locaties worden aangedragen.

Een man voorspelt dat deze poging bij voorbaat kansloos is. 'Het is allang besloten', spreekt hij zijn vermoeden hardop uit. Frank de Prez, projectleider van de gemeente, belooft op zijn beurt dat naar elke locatie serieus wordt gekeken. Belangrijkste criteria voor de bouwgronden: eigendom van de gemeente, snel bebouwbaar en dicht bij voorzieningen.

'Zou u deze mensen zelf als buurman of buurvrouw willen?'

Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw uiterlijk na deze zomer beginnen en zijn de woningen dit najaar al klaar. 'Nu kan het wél snel', verzucht een inwoonster van Benthuizen. 'Worden het kartonnen dozen ofzo?', vraagt haar buurvrouw cynisch. Dat er zo snel kan worden gebouwd, komt omdat het om tijdelijke woningen gaat, voor een periode van maximaal vijftien jaar.

'Daarna moeten we alles leegmaken en weer terug in de oude staat brengen. Anders zijn we als gemeente in overtreding', aldus De Prez. Een vrouw probeert op zijn persoonlijke gevoelens in te spelen door hem een specifieke vraag te stellen over het opvangen van Oekraïners: 'Zou u deze mensen zelf als buurman of buurvrouw willen?' Zijn antwoord: 'Ja.'

'15 jaar is een eeuwigheid'

Jan van Driel (78) woont aan de Zegwaartseweg. Zijn woonboerderij grenst direct aan één van de beoogde bouwgebieden. 'Ik verhuur opstallen, maar dit heeft consequenties voor de huurders', reageert hij afkeurend. 'Dat de waarde van mijn grond achteruitgaat, is wel duidelijk. En vijftien jaar? Dat is voor mij een eeuwigheid.'

Zelf had hij de grond ook wel willen kopen om als weitje te gebruiken voor zijn schaapjes en lammeren. 'Maar dat kon onder geen beding, omdat er een andere bestemming voor was bedacht. En dit kan opeens wel? Ik ben heel teleurgesteld over de manier waarop de gemeente met mensen omgaat.'

'Hier zit een luchtje aan, want dit is een belachelijke locatie'

Bewoners van de Dijk zeggen bang te zijn dat 'de weg een racebaan wordt' en dat de verkeersdrukte zal toenemen. 'Het hele proces is overrompelend', vindt Bert van der Starre (59). Naar eigen zeggen woont hij op 'het mooiste plekje van Benthuizen', met uitzicht op de polder, en heeft hij weinig reden tot klagen.

Maar het idee dat er mogelijk zo goed als tegen het stiltegebied naast zijn huis wordt gebouwd, ziet Van der Starre absoluut niet zitten. 'Hier zit een luchtje aan, want dit is een belachelijke locatie. Ik heb al geroepen: een jurist mag me 10.000 euro kosten. Of ik denk dat het nog tegen te houden valt? Dat hoop ik van harte.'

'Het afvoerputje van Alphen'

Dinsdagavond is in Hazerswoude-Dorp al een informatieavond gehouden. Dat gebeurde in de kantine van voetbalclub Hazerswoudse Boys, die eveneens volgepakt was, met een vergelijkbaar aantal bezoekers als in Benthuizen. 'Omwonenden zaten vol vragen', constateerde Nico Stolwijk, voorzitter van het lokale dorpsoverleg.

'Vooropgesteld: mensen vinden dat Oekraïners moeten worden geholpen. Het punt waar vooral vragen over werden gesteld, was de locatie.' Eén dorpsbewoner zei te vrezen dat Hazerswoude 'het afvoerputje van Alphen' wordt. Verder gaven twee huisartsen aan geen plek te hebben voor minimaal 150 extra mensen. Stolwijk: 'De gemeente moet best nog wat tegenwind overwinnen.'

De gemeentelijke politiek spreekt zich donderdagavond in een commissievergadering voor het eerst uit over de plannen. Volgende maand worden er opnieuw informatiebijeenkomsten gehouden in Benthuizen en Hazerswoude-Dorp, maar dan zijn alle inwoners welkom. Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad in juni of de plannen definitief doorgaan.

Lees ook: Verkeersveilige oplossing voor ‘bocht bij Benthuizen’ laat nog jaren op zich wachten