Drie opties voor toekomst Oude Raadhuis: ‘Gebruiksklaar, plus en compleet’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 50.000 euro trekt de gemeenteraad uit om te onderzoeken welke invulling het Oude Raadhuis in het Alphense Burgemeester Visserpark kan krijgen. Daartoe is tijdens de gemeenteraadsvergadering van februari besloten.

Het is een reactie op het vorig jaar november aangenomen initiatiefvoorstel in de gemeenteraad. Het voormalige gemeentehuis moet getransformeerd worden tot een cultureel maatschappelijk centrum voor kunst en muziek. Maar er komt ook cursusruimte voor theater, een kinderopvang en horeca. De muziekschool, volksuniversiteit en trouwlocatie blijven.

Al jaren staat het oude raadhuis, dat tot 1986 gebruikt werd als gemeentehuis, voor een groot gedeelte leeg. De muziekschool en de volksuniversiteit huizen er. Er wordt getrouwd en tijdens officiële plechtigheden als Koningsdag (aubade), Dodenherdenking (20.00 uur-ceremonie) en Bevrijdingsdag (bevrijdingsvuur) dient het pand.

Vanuit de gemeenteraad is een werkgroep samengesteld die actief betrokken wordt bij de uitwerking van het initiatiefvoorstel en waar op uitnodiging experts en stakeholders voor worden uitgenodigd. Deze raadswerkgroep onderzoekt drie scenario's van planning tot financiering.

Een schets van het toekomstige oude raadhuis Foto: CDA

Welke drie scenario's?

  1. Scenario gebruiksklaar: minimale investeringen die nodig zijn om de gebruikers comfortabel en energiezuinig te kunnen accommoderen in het Oude Raadhuis.
  2. Scenario plus: investeringen om het Oude Raadhuis alleen te restaureren en moderniseren waar dat nodig is voor de komende vijftien jaar. Voor gebruikers is het Oude Raadhuis dan voldoende comfort en heeft energielabel B.
  3. Scenario compleet: investeringen om het Oude Raadhuis volledig te restaureren en moderniseren, zodat het de komende dertig jaar voor verschillende gebruikers kan worden ingezet zonder grote verbouwingen. Het Oude Raadhuis heeft dan minimaal een energielabel A en een uitstekend comfort voor gebruikers.

Lees ook: ParkVilla en restaurant in oude raadhuis Burgemeester Visserpark? 'Ik denk dat je dan goed bezig bent'