ParkVilla en restaurant in oude raadhuis Burgemeester Visserpark? ‘Ik denk dat je dan goed bezig bent’

Een schets van het toekomstige oude raadhuis Foto: CDA

ALPHEN AAN DEN RIJN - De muziekschool op de begane grond. Op de eerste verdieping de huidige trouwzaal en een nieuw restaurant. Een etage hoger een podium (in de oude raadzaal) voor optredens, maar ook een aantal ruimtes voor cultuurinstelling ParkVilla en het jeugdtheater. En op de bovenste laag ateliers en een expositieruimte.

Zo moet het oude raadhuis in het Alphense Burgemeester Visserpark, aangevuld met een nieuwe kinderopvanglocatie en plek voor de volksuniversiteit, eruit komen te zien als het aan CDA-gemeenteraadslid en vastgoedondernemer Winfried Ponsioen ligt.

Een eerder initiatief van Ponsioen - als ondernemer - haalde in 2019 bakzeil bij de politiek. Nu hij sinds anderhalf jaar gemeenteraadslid is, doet hij een nieuwe poging namens zijn politieke partij. En met een eerste succes. Er wordt een werkgroep met gemeenteraadsleden geformeerd die gaat onderzoeken of het plan realistisch is.

Erfenis van oud-burgemeester

Het voormalige gemeentehuis dateert van 1937 en is gebouwd met het vermogen dat toenmalig burgemeester Carl Visser (1901-1927) bij zijn sterven in 1934 achterliet voor het onderhoud aan het naar hem vernoemde Burgemeester Visserpark en de bouw van een nieuw raadhuis.

Al jaren staat het oude raadhuis, dat tot 1986 gebruikt werd als gemeentehuis, voor een groot gedeelte leeg. De muziekschool en de volksuniversiteit huizen er al jaren. Er wordt getrouwd en tijdens officiële plechtigheden als Koningsdag (aubade), Dodenherdenking (20.00 uur-ceremonie) en Bevrijdingsdag (bevrijdingsvuur) dient het pand.

Tot nu toe heeft niet één plan om het oude raadhuis op te knappen en een nieuwe invulling te geven het in de voorbije jaren gehaald. Met als meest recente voorbeeld de beoogde verhuizing van de Alphense middelbare school Scala College.

7 of 2,5 miljoen euro?

Kosten zijn altijd het probleem geweest. Te hoog of de business case was niet goed. Ook deze keer lijkt dat de grootste zorg te zijn. Het college van burgemeester en wethouders komt tot 7 miljoen euro aan verbouwingskosten, terwijl Winfried Ponsioen zelf 2,5 miljoen euro heeft berekend.

'Het kan goedkoper', zegt Ponsioen resoluut over die 7 miljoen euro. 'Een adviesbureau heeft kerngetallen voor een dergelijke renovatie gebruikt. Maar dan moet je het pand gaan restaureren als een echt monument. Maar je kunt er ook echt een gebruikersgebouw van maken. Een gebouw dat waterdicht is, comfortabel is en een laag energieverbruik heeft. Je kunt het monumentale karakter behouden, maar hoeft echt niet de marmeren vloeren opnieuw erin te leggen. Je hoeft niet alles te doen en dan ben je veel minder geld kwijt', zegt hij over het onderzoek dat de gemeente liet doen.

'Wij kwamen tot 2,5 miljoen euro voor het verduurzamen, het aanpassen van het pand voor gebruikers en voor een aantal zaken die echt nodig is', aldus Ponsioen. 'Het pand staat niet op instorten. Het is geen slecht pand.'

Wethouder Anouk Noordermeer (VVD, cultuur) laat zich niet verleiden om te reageren op de vraag of 2,5 miljoen euro een reëel bedrag is. 'Iedereen kan zich voorstellen dat je serieus geld tegenover zo'n verbouwing moet zetten. De berekeningen die wij hebben laten doen, waren zorgvuldig en daar houd ik me aan vast.' Maar ze zegt ook 'met de gemeenteraad te gaan kijken naar waar het een onsje minder kan'. Wat vaststaat volgens Noordermeer is dat er een hoop moet gebeuren. Van asbest verwijderen tot het vernieuwen van ketels en onderhoud aan ramen en het balkon.

'Ik denk dat je dan goed bezig bent'

Een tweede vraag die nog beantwoord moet worden is de exploitatie. Het is te doen gebruikelijk in Alphen dat gebruikers van een gemeentegebouw ook de dagelijkse kosten ophoesten. 'Je kunt zeggen: alle huurders moeten bij elkaar al het geld opbrengen zodat alle kosten gedekt zijn. Je kunt ook zeggen: ik zorg ervoor dat mensen huur betalen om kosten te dekken en als dat te weinig is, geef ik een stukje subsidie. Het is hetzelfde, maar je vertelt het anders', meent Ponsioen, wijzend op het feit dat het oude raadhuis sinds 2009 geen dekkende exploitatie heeft.

Waarom wordt Theater Castellum dan wel een bodemloze put genoemd en is dit dat volgens het gemeenteraadslid niet? 'Het oude raadhuis kost ons nu 350.000 euro per jaar. Het pand wordt straks verduurzaamd, dus de energiekosten gaan omlaag. Daarnaast zijn gebruikers bereid om huur te betalen. Dan kom je misschien wat tekort, maar dan praat je niet over miljoenen euro's maar over veel kleinere bedragen. En ik denk dat je dan goed bezig bent.'

Subsidie

Wethouder Noordermeer wil met de gemeenteraad gaan praten over subsidie. 'Het gaat in de eerste plaats om de invulling van het pand. Wat willen wij daar?', zegt ze. 'Het is te doen gebruikelijk om ervoor te zorgen dat er een dekkende begroting en dekkende exploitatie komt. Via subsidies kunnen wij ervoor zorgen dat er een juiste huur wordt betaald.'

Gekeken gaat worden welk subsidiebedrag past bij welke instelling. Maar, zegt ze ook: 'Wij hebben tegelijkertijd een gemeentelijke begroting waar wij zuinig op moeten zijn. Wij moeten keuzes gaan maken voor de toekomst.' Daarmee doelt ze op een begrotingstekort van 12 miljoen euro per jaar waar Alphen op afkoerst.

Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad over het oude raadhuis. Hieronder zijn de interviews met gemeenteraadslid Winfried Ponsioen (CDA, initiatiefnemer) en wethouder Anouk Noordermeer (VVD, cultuur) te beluisteren. Studio Alphen Politiek wordt elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.