Duizenden reacties op handjevol huurappartementen

Foto: Woonforte

ALPHEN AAN DEN RIJN - Bijna veertig reacties op een enkele sociale huurwoning. Of driehonderd woningzoekenden die op slechts vier houten eengezinswoningen reageren. Het zijn bizarre aantallen die de verhitte woningmarkt treffend omschrijven. 'Ja, we maken dit vaker mee', zegt corporatiedirecteur Monique Brewster van Woonforte.

Op een nieuwbouwproject met 91 starterswoningen in Alphen aan den Rijn kwamen deze zomer 2434 reacties binnen. 'Een complete verrassing', noemt woningcorporatie Woonforte het fenomeen. Toch kan de corporatie, die actief is in Alphen aan den Rijn en omgeving, meer voorbeelden noemen van nieuwbouwprojecten waarbij de inschrijvingen door het dak gaan.

'Onlangs hebben wij vier houten eengezinswoningen in Zwammerdam opgeleverd', vertelt corporatiedirecteur Monique Brewster. 'Daar waren meer dan driehonderd kandidaten voor.' Uiteindelijk zijn de huizen vergeven op basis van inschrijfduur van de woningzoekenden.

'Woningnood is hoog'

Middenin Alphen aan den Rijn ligt nieuwbouwproject De Barones. Daar hadden meer dan drieduizend mensen ingeschreven op 130 woningen. 'De woningnood is hoog', omschrijft Monique Brewster de aantallen.

Om ook starters een kans te geven die niet lang zijn ingeschreven als woningzoekenden, worden sommige nieuwbouwwoningen door Woonforte verloot. 'We realiseren ons dat de aantallen beschikbare woningen een druppel op de gloeiende plaat zijn.'

'Lot uit de loterij'

Niet alleen in het Groene Hart is de vraag naar nieuwbouwhuizen extreem. Ook in De Lier in het Westland was de belangstelling voor sociale nieuwbouwappartementen gigantisch. Woningcorporatie Arcade heeft er eveneens duizenden woningzoekenden moeten teleurstellen.

Er reageerden bijna 3000 woningzoekenden op 66 sociale huurappartementen, omgerekend 45 reacties per appartement. De 23-jarige Tessa Bijl reageerde ook en had meteen 'beet'. Zij had zich al op haar achttiende ingeschreven bij Woonnet Haaglanden, en stond dus al vijf jaar op de wachtlijst. 'Het voelt echt als een lot uit de loterij.'