Einde aan sluipverkeer Ziendeweg? Gemeente overweegt weg verkeersluw te maken

Foto: Studio Alphen

AARLANDERVEEN/ZWAMMERDAM - De Ziendeweg tussen Aarlanderveen en Zwammerdam wordt mogelijk een verkeersluwe weg. Wethouder Kees van Velzen (CDA) van verkeer wil een politiek debat voeren met de gemeenteraad over het tegengaan van sluipverkeer.

De Ziendeweg is een smalle weg waar zowel auto's als fietsers op rijden. Omdat er in het verleden meerdere ongelukken zijn geweest, moet de rijweg veilig gemaakt worden. Een apart fietspad voor fietsers is de wens, maar dat is erg kostbaar en tijdrovend. Onder meer omdat extra grond moet worden aangekocht door de gemeente Alphen aan den Rijn. Van Velzen verwacht dat het jaren duurt voordat het fietspad er daadwerkelijk ligt.

Daarom wil Van Velzen met de gemeenteraad spreken over het al dan niet verkeersluw maken van de Ziendeweg. Zo kunnen fietsers en voetgangers veilig gebruik maken van de weg en rijdt er in principe nauwelijks een auto meer. Dat debat moet in de eerste maanden van 2021 plaatshebben.

80 procent

Iedere werkdag maken ongeveer 1800 motorvoertuigen gebruik van de Ziendeweg, blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren. Tenminste 80 procent van het verkeer vanuit de richting Aarlanderveen en Nieuwkoop heeft volgens de gemeente geen bestemming of herkomst in Zwammerdam, maar rijdt verder richting de A12 en omzeilt zo eventuele verkeersdrukte op de N207 en N11.

In mei van dit jaar werden twee ottertunnels aangelegd onder de Ziendeweg om te voorkomen dat otters worden doodgereden door automobilisten. Nu de Ziendeweg mogelijk verkeersluw wordt, is dat volgens Van Velzen geen kapitaalvernietiging omdat de tunnels ook in de nieuwe situatie belangrijk blijven voor de veiligheid van de beesten.